Caută
Close this search box.

Gen. Bălăceanu, despre contraofensiva din Ucraina: E o schimbare totală de paradigmă

Forțele ucrainene sunt în contraofensivă pe toate direcțiile, rușii fiind obligați să treacă la apărare, a declarat gen. (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).

Președintele AORR spune că este vorba despre „o schimbare a paradigmei luptei armate în Ucraina”.

„Dacă până acum asistam la acțiuni în oglindă de tip ofensiv și apărare, ambele părți fiind, sigur, în zone diferite, în punga Donbasului rușii erau în ofensivă, ucrainenii în apărare, în Herson, mai ales pe malul drept al fluviului Nipru, ucrainenii erau în contraofensivă și rușii în apărare, din acest moment – și e vorba de câteva zile, adică ultimele două zile – e o schimbare totală de paradigmă.

Vom vedea cât se va menține această inițiativă omniprezentă a forțelor ucrainene, pentru că pe toate direcțiile forțele ucrainene sunt în contraofensivă, care înseamnă ofensivă pe timpul luptei de apărare, rușii fiind obligați să treacă la apărare”, a explicat el, la B1 TV.

„Este modul în care a fost concepută operația de contraofensivă de către liderii forțelor ucrainene, șeful Statului Major, gen. Zalujnîi, dar mai ales se vorbește de comandantul forțelor terestre că ar fi autorul unei asemenea lovituri la propriu și la figurat date forțelor rusești, e vorba de gen. Sirski”, a continuat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

„Pentru că privitor la est și la modul în care a acționat comandamentul operativ de est al forțelor ucrainene am asistat nu numai la o rupere a frontului într-o variantă aproape de varianta clasică, pe aliniamentul descris de cele două localități menționate din în ce mai des de către agențiile de știri, e vorba de Balaklia și de Kupiansk, dar asistăm și la o extindere a direcțiilor pe sud, Harkov, pentru că se vorbește de retragerea rușilor din Izium și din Liman.

Ținem seama că Iziumul și Limanul sunt la aproape 50-75 de kilometri de Balaklia și de Kupiansk”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

„Se vorbește de o apropiere a forțelor ucrainene nord – nord-est, pe axa Harkov – Belgorod, de granița cu Federația Rusă. Lucrurile sunt, evident, de partea ucrainenilor, și eu sunt surprins de faptul că rușii nu au trecut la o apărare pe cele două localități Izium și Liman, foarte importante pentru operația pe care ei o desfășurau în punga Donbasului.

Spre exemplu, Iziumul le-a luat mai bine de o lună, o lună și jumătate, să îl cucerească. Prin cucerirea Iziumului, au încercat să deschidă o axă pentru a încercui forțele ucrainene și a cuceri Donețkul, axă descrisă de Izium, Sloviansk și Kramatorsk”, a afirmat generalul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri