Caută
Close this search box.

Joe Biden va discuta azi cu aliaţii Statelor Unite

joe biden

Preşedintele american Joe Biden va prezida o reuniune la distanţă a aliaţilor SUA, consacrată Ucrainei, a anunţat un responsabil al Casei Albe, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează AFP şi Reuters.

Reuniunea are drept obiectiv „sublinierea sprijinului continuu pentru Ucraina în contextul în care ea se apără împotriva agresiunii ruse”, a mai precizat sursa citată, care nu a dorit să precizeze nici orarul exact al discuţiilor, nici participanţii.

Aceste consultări au loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit într-o vizită-surpriză în Ucraina, prilej cu care va discuta despre noua tranşă de ajutor, de 2,7 miliarde de dolari, pentru Ucraina şi vecinii săi, pentru a putea face faţă Rusiei.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina, în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev, de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 de milioane de dolari, asistenţă directă, sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev, şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari, pentru achiziţionarea de armament american, pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi, conform Agerpres.

Printre aceste ţări eligibile, figurează Georgia şi Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatişti proruşi, precum şi Îările Baltice şi Bosnia, unde tensiunile se amplifică, alimentate de unii lideri sârbi.

Antony Blinken a informat Congresul, privind alocarea acestor 2 miliarde de dolari, destinate să ‘consolideze securitatea Ucrainei şi a 18 dintre vecinii săi’, între care ‘un număr mare ‘ de ţări NATO şi ‘alţi parteneri regionali’, care se simt ameninţaţi de Rusia, a declarat un responsabil din Departamentul de Stat, exprimându-se sub rezerva anonimatului.

Mai devreme, tot joi, ministrul Apărării american, Lloyd Austin, a anunţat un ajutor de 675 milioane de dolari pentru Ucraina, în livrări de armament, muniţii şi HIMARS, sisteme avansate de artilerie care au permis deja Kievului să lovească linii de aprovizionare ruse.

SUA au aprobat deja împrumuturi şi granturi de 4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi în cursul anului fiscal care s-a încheiat în iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri