Caută
Close this search box.

Marea Britanie. Liz Truss va stabili planuri de abordare a facturilor la energie în creştere

liz truss

Premierul britanic Liz Truss a declarat că va stabili planuri de abordare a facturilor la energie în creştere, dar nu va impune un impozit excepţional producătorilor de energie, împrumuturile urmând să crească pentru a finanţa intervenţia costisitoare, relatează Reuters.

Liz Truss, proaspăt numită prim-ministru al Marii Britanii, marţi, a promis acţiuni imediate în vederea pentru a aborda unul dintre cele mai descurajante seturi de provocări pentru un nou lider în istoria postbelică, inclusiv creşterea facturilor la energie, o recesiune care se profilează la orizont şi disputele din industrie.

Ea a prezidat întâlnirea a noului său guvern, miercuri, înainte de debutul său parlamentar în calitate de lider al Partidului Conservator, într-o confruntare faţă în faţă cu liderul Partidului Laburist, Keir Starmer.

”Sunt împotriva unui impozit excepţional. Consider că este greşit să descurajăm companiile să investească în Marea Britanie”, a declarat Truss în faţa parlamentarilor, adăugând că va anunţa mai multe detalii joi.

O sursă familiară cu subiectul a declarat pentru Reuters că Truss ia în considerarea îngheţarea facturilor la energie în cadrul unui plan care ar putea costa până la 100 de miliarde de lire sterline, sumă care ar depăşi schema de concendiu din perioada Covid-ului.

Noul ministrul al Finanţelor Kwasi Kwarteng le-a spus oamenilor de afaceri că împrumuturile ar fi mai mari pe termen scurt pentru a oferi sprijin gospodăriilor şi întreprinderilor.

Investitorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea împrumuturilor suplimentare la care guvernul va trebui probabil să recurgă pentru a-şi finanţa schema de sprijin şi reducerile de impozite promise de Truss în timpul campaniei sale în cursa pentru Downing Street.

Lira sterlină a scăzut la un nivel minim în ultimii doi ani şi jumătate faţă de dolar în această lună, în timp ce datoria guvernamentală britanică a scăzut marţi cu cel mai mare nivel de la debutul pandemiei de Covid.

Oficialii Băncii Marii Britanii le-au spus parlamentarilor că planurile lui Truss ar putea contribui la încetinirea creşterii inflaţiei din Marea Britanie, dar este prea devreme pentru a spune care vor fi implicaţiile pentru ratele dobânzilor.

Truss a fost aleasă de membrii conservatori care susţin impozitele reduse, iar conflictul ei cu Starmer, care a întrebat de ce nu ar lua în considerare un impozit excepţional pentru a-şi finanţa planul energetic, a stabilit diferenţa ideologică dintre cei doi lideri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri