Caută
Close this search box.

ONG-ul Declic va protesta acasă la Tanczos Barna

declic

ONG-ul civic Declic va protesta la ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna, pe care-l acuză de mai mult timp că numai de protecţia mediului nu este interesat. Ba, din contră.

Mai jos, ce scrie Declic:

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a refuzat să pună sub protecție strictă TOATE cele 13 parcuri naționale ale României. Pare tot mai rupt de interesele naturii. Și arată o imunitate deosebită la presiunea publică exercitată până acum asupra sa.

Dacă nu ai aflat deja, luna trecută a lansat un „proiect pilot” într-un singur parc, Domogled. Acolo se va crește protecția strictă la 75%, dar numai peste 2 ani. În restul parcurilor se vor permite, în continuare, exploatările forestiere.

Acesta e un plan pur și simplu criminal! Ministrului nu-i pasă de zeci de mii de membri Declic care-i cer să scoată industria forestieră din parcuri. Nu-i pasă nici de legislația europeană care cere nu doar protecție strictă pentru parcuri, dar și creșterea masivă a suprafețelor protejate.

Îi pasă de profitul baronilor din industria forestieră, asta e clar. Dar îi mai pasă de ceva. Mi-a mărturisit-o personal, în biroul său. S-a întâmplat acum un an, la înmânarea petiției Declic privind salvarea parcurilor naționale.

Mi-a spus că el nu se simte presat de zecile de mii de oameni care-i cer să pună la adăpost parcurile naționale. Mi-a explicat că are un electorat fidel, în Harghita. Așa că viitorul său politic e asigurat.

Cel puțin așa crede Tánczos Barna.

Am decis să mutăm presiunea publică asupra ministrului Mediului exact în Harghita. De la un bun prieten născut acolo, știu că localnicii iubesc pădurea. Așa că vom merge acasă la ministru să le dăm o veste celor ce-l cunosc sau chiar l-au votat: Tánczos Barna a decis că parcurile naționale pot să moară.

Iată, mai exact, ce ne-am propus să facem.

Am vorbit cu mai mulți oameni din Harghita. Am găsit cele mai potrivite mesaje care să spună clar și apăsat că Tánczos Barna e vinovat de distrugerea parcurilor naționale. Apoi am conceput două vizualuri pe care nu le poți trece cu vederea dacă le vezi pe stradă. Le poți vedea mai jos. Le-am realizat, deocamdată, doar virtual, pe computer.

În bannerul de mai sus ironizăm imaginea politicianului votat în mai multe rânduri în topul celor mai atrăgători politicieni maghiari [1]. În același timp spunem un adevăr crunt. Tánczos Barna a devenit un personaj toxic, fatal chiar, pentru păduri.

Iar în a doua imagine am ales o expresie des folosită în Harghita: sărutul de moarte. Am pus mesajul alături de o fâșie defrișată din Parcul Național Semenic. Asta pentru că ministrul neagă că ar exista defrișări în parcurile naționale. Iar minciuna ministrului condamnă la moarte pădurile seculare.

Cele două bannere vor fi plimbate prin cele mai importante orașe și comune din județul Harghita. Ne vom opri în piețe și vom împărți flyere. Vom spune tot adevărul despre ministrul provenit din comunitatea lor. Un politician care a decis că profitul industriașilor e mai important decât binele naturii.

Pentru că ne vom adresa votanților UDMR, bannerele și flyerele vor fi în limba maghiară. Iar campania de pe stradă va fi dublată de reclame pe Facebook, direcționate doar spre vorbitorii de limba maghiară din Harghita.

Așa ne asigurăm că sute de mii de oameni, votanți direcți ai UDMR, vor afla că un politician în care mulți au încredere a dat parcurile naționale pe mâna celor ce se îmbogățesc, tăind pădurile seculare.

Florin, închipuie-ți cum zeci de primari sau alți politicieni UDMR din locurile prin care vom trece îl vor suna alarmați pe ministru pentru a-i spune despre acțiunea Comunității Declic. Un politician căruia îi pasă de imaginea sa nu poate rămâne indiferent. Va înțelege că distrugerea parcurilor naționale îi poate distruge și cariera.
Pentru ca planul să reușească, trebuie să strângem banii pentru imprimarea panourilor și pentru plata campaniei pe rețeaua de socializare.

Să contribui pentru această acțiune n-a fost nicicând mai ușor. Plata online durează un minut, iar procesarea acesteia este instantă. Într-o clipă donația ta va ajunge la noi și vom putea plăti costul bannerelor necesare pentru acțiune.

În total, nu avem nevoie de mai mult de 2.000 de euro. Vom strânge acești bani dacă 1.000 dintre cei ce primesc acest email vor dona între 5 și 25 de lei. Vrei să fii unul dintre ei?

Campanii precum Roșia Montană în Unesco ne-au învățat că politicienii au oroare de bannere uriașe care îi pun într-o lumină negativă. La acel moment am închiriat cel mai mare panou video din București și am pus portretul premierului de atunci, Ludovic Orban, în mijlocul „târgului”. L-am făcut răspunzător de posibila distrugere a Roșiei Montane. În câteva zile a făcut ce i-am cerut, a trimis dosarul la UNESCO.

De fiecare dată când m-am întâlnit cu Tánczos Barna, am văzut cât de mândru e de locul din care se trage. Și cât de importantă e pentru el părerea celor ce-l votează. Haide să le arătăm și să le spunem ce interese servește politicianul care le cere, din 4 în 4 ani, votul.

Avem, după cum spun numeroși biologi, cele mai valoroase păduri din Europa. Dar ministrul Mediului refuză să le protejeze, prin lege. Pierdem toți cei ce iubim natura. În câțiva ani, ce e acum valoros în parcurile naționale poate deveni cherestea. Câștigă, imens, o mână de oameni din industria forestieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri