Caută
Close this search box.

România a avut o poziție diferită la Bruxelles privind plafonarea gazelor rusești

fluxul gazelor

Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie, măsuri se vor concretiza într-o propunere legislativă. Reuniunea de urgenţă a miniştrilor Energiei de vinerea trecută a avut scopul de a agrea o direcţie comună de acţiune cu privire la demersurile viitoare.

Însă această mult aşteptat întâlnire, în loc să se finalizeze cu o voce comună care să aducă linişte în casele oamenilor în pragul iernii, a creat şi mai mari disensiuni în UE, tema fiind plafonarea preţului gazelor.

Un număr de 15 state, printre care România şi Ungaria, nu au fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a plafona preţul doar pentru gazele ruseşti, ci au cerut plafonarea preţului întregii cantităţi de gaze care intră în UE, indiferent de sursă, potrivit HotNews.ro.

În ceea ce priveşte poziţia României, ea a fost făcută publică printr-un comunicat al Ministerului Energiei emis vineri după-amiază.

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene.

În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, spune ministerul.

Plafonarea preţului înseamnă stabilirea unei cotaţii peste care nu se mai încheie nici un contract. Planul Comisiei Europene era să sancţioneze în acest fel Rusia, care nu mai putea utiliza arma scumpirii gazelor în toiul iernii.

Statele care s-au arătat împotriva acestei măsuri s-au temut că plafonarea gazelor ruseşti ar însemna scumpirea celor din alte surse (Norvegia, Qatar, Statele Unite), ceea ce va împovăra şi mai mult facturile oricum uriaşe ale consumatorilor.

În final, miniştrii Energiei au convenit să aştepte un draft de propunere din partea Comisiei Europene care să conţină o taxă pentru producătorii de energie din alte surse decât gazul. În schimb, nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri