Caută
Close this search box.

Rusia a trimis un submarin nuclear în Marea Mediterană

submarin nuclear

Naval News informează că are indicii puternice că un submarin de atac rusesc (SSN) sau un submarin cu rachete de croazieră (SSGN) operează în apropierea Italiei.

Nu este clar de cât timp operează submarinul acolo. Cea mai simplă explicație este că acesta a fost desfășurat acolo, pentru a înlocui crucişătorul din clasa Marshal Ustinov, care a părăsit Mediterana pe 24 august.

În timp ce Ustinov navighează provocator între Regatul Unit și Irlanda, submarinul s-ar putea să se fi strecurat în Mediterana.

Consolidarea forțelor marinei rusești în Marea Neagră, ca parte a invaziei Ucrainei, este bine cunoscută.

Se vorbește mai puțîn despre consolidarea aferentă în Mediterana, văzută ca o apărare exterioară pentru operațiunile din Marea Neagră.

În conformitate cu doctrina rusă, acest lucru poate face parte dintr-o măsură de descurajare împotriva implicării NATO în război.

Submarinul este cu propulsie nucleară, atât se poate deduce din circumstanțe. Rusia a mai desfășurat submarine cu propulsie nucleară în Mediterana, dar nu frecvent.

În contextul actual, este legat de războiul din Ucraina. Tensiunile recente din Serbia-Kosovo sunt de asemenea în apropiere.

Principalul tip se submarin aflat în serviciul rusesc este din clasa Akula, dar există și clasele Sierra-I/ÎI și Victor-III.

Rusia are deja două submarine din clasa Improved-KILO, în Mediterana. Acestea se află la baza navală rusă din Tartus, în Siria, conform AK24.

Deși sunt ambarcațiuni capabile, înarmate cu rachete de croazieră antirachetă și de atac terestru Kalibr, acestea sunt mult mai limitate decât submarinele nucleare.

Acestea au fost desfășurate în Siria încă dinainte de invazie și acum își petrec o mare parte din timp în port.

Șeful Statului Major al Apărării din Italia, amiralul Cavo Dragone, a relatat într-un interviu recent pentru La Repubblica provocările cu care s-au confruntat navele italiene, din partea forțelor Rusiei, în Marea Adriatică.

Amiralul a dezvăluit în interviu că și-a petrecut ultimele săptămâni supervizând operațiunile de contracarare a manevrelor rusești în marile Italiei. El spune că în Adriatica are loc un adevărat război rece.

„În Mediterana există deja o competiție constantă. Vechea idee de pace nu mai există: trecem direct de la competiție, la criză, care riscă să se transforme în conflict”, a explicat amiralul.

Însă și Marea Adriatică au loc incidente:

„A fost o operațiune de patrulare (a Rusiei), contracarată imediat de acțiunea Marinei noastre. Nu a fost o confruntare între NATO și ruși sau între americani și ruși: portavionul Truman se află în acele ape, dar a acționat sub comanda SUA. Forțele italiene au fost cele care au luat contramăsuri”.

Dragone a relatat că, atunci când „comandamentul escadrilei navale a luat cunoștință de mișcările rusești, amiralul Aurelio De Carolis a mobilizat cele mai apropiate unități”, „ordonând ceea ce se numește „o operațiune de căutare”.

„Două fregate Fremm, cele mai moderne din flota noastră, au intrat în acțiune. Bergamini a escortat nava de vânătoare rusă Admiral Tributs; Marceglia pe crucişătorul Varyag. Avioanele P72 ale Forțelor Aeriene le survolau non-stop. Pe scurt, nu le-am dat drumul nici o clipă”, a relatat amiralul.

Amiralul a menționat că a fost „o activitate care viza poziția forțelor NATO, în legătură cu criza ucraineană. Rușii au patrulat, au provocat oarecum dispozitivul flotei americane și au evaluat modul în care aceasta reacționa.

Nava de spionaj Vasily Tatishchev se află acolo, analizând frecventele radar. I-am urmărit și le-am studiat mișcările”.

Acum, navele rusești „nu se mai află în Marea Adriatică. S-au mutat mai la sud, în Marea Ionică. A sosit și Amiral Grigorovici, una dintre cele mai moderne fregate din flota lor: este echipată cu rachete cu rază lungă de acțiune Kalibr, care au fost protagonistele conflictului din Ucraina. Un tip de armă la care trebuie să fim atenți și în Mediterana”.

„Nu trebuie să ne facem iluzii: prezența rusă va continua și se va intensifica”, conchide Cavo Dragone.

„Pe 31 iulie, Putin a semnat un document, în care a indicat Mediterana ca fiind strategică: va fi piatra de temelie a confruntării cu NATO, iar rușii vor menține o forță navală stabilă.

Vor fi deosebit de asertivi în Orientul Mijlociu și în Africa, unde doresc să stabilească o bază în Sudan. Ei vor încerca să se relanseze în Egipt, Libia și Algeria.

Atenția Rusiei nu mai este doar în estul Mediteranei, ci și în centrul Mediteranei. Trebuie să ne pregătim și de aceea, după ce s-a întâmplat în Marea Adriatică, am ordonat o schimbare în aranjamentele noastre de securitate navală.

Operațiunea Mare Sicuro a devenit acum Mediterranean Safe, iar patrulele au fost extinse în tot bazinul, nu doar în zonele cele mai apropiate de Italia: este singura modalitate de a controla situația”.

Navele rusești care au operat în Adriatica:

– distrugătorul Admiral Tributs (783), care a operat în zona centrală a Adriaticii;
– nava de informații Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231);
– crucişătorul Varyag (011), care a operat în sudul Adriaticii;

Între timp, fregata Amiral Grigorovici (745) a operat în Marea Ionică.

Marina italiană a desfășurat diferite unități în Marea Adriatică, care au urmat îndeaproape navele rusești:

– fregata Bergamini (F590,) în centrul Adriaticii.
– submarinul Longobardo (S524);
– fregata Marceglia (F597), în sudul Adriaticii.
– fregata Libeccio (F572);

În plus, la operațiunile de control ale unităților rusești au luat parte avioanele ATR P-72A, ale Forțelor Aeriene italiene, și Boeing P-8A, ale USNavy, din Sigonella. În prezent, unitățile rusești au părăsit Adriatica și navighează în Marea Ionică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri