Caută
Close this search box.

Ruşii au început să fugă şi din Regiunea Luhansk

Luhansk

Autoritățile regionale din Lugansk au declarat că, în urma contraofensivei ucrainene din estul țării, forțele ruse s-au retras din orășelul Kreminna, pe care îl capturaseră în aprilie.

Într-o situație similară se află și alte câteva orașe, după ce, la începutul lunii iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, raportase cucerirea întregii Regiuni Lugansk (din bazinul minier Donbas), potrivit EFE și DPA, citate de Agerpres.

‘Astăzi, Kreminna este complet pustie’, afirmă guvernatorul ucrainean al Regiunii Lugansk, Serhii Haidai (Serghii Gaidai). ‘Nu există poliție, nici comenduire, nici parchet – nu a mai rămas nimeni, toți au fugit’, potrivit acestuia.

‘Armata rusă a părăsit orașul și din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani’, afirmă el, pe contul său din Telegram.

Declarațiile sale nu au putut fi inițial verificate în mod independent, dar ele intervin la o zi după ce bloggeri militari ruși au raportat că forțele ucrainene au luat cu asalt satul Belogorovka (Bilohorivka), situat în apropiere de micul oraș Kreminna, pe celălalt mal al răului Siverski Doneţ.

Gaidai a precizat că forțele regulate ucrainene nu au intrat încă în oraș, indicând că orașul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situație similară.

‘Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kremmina și Svatovo’, a adăugat Gaidai, referindu-se la un alt oraș, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea menționată, care rămâne încă sub control rusesc, a spus el.

Kreminna a fost ocupată de forțele Moscovei la 18 aprilie și de acolo a început marea ofensivă, în urma căreia Rusia a preluat sub controlul în cea mai mare parte a regiunilor estice Donețk și Luhansk.

Acest oraș, cu aproape 20.000 de locuitori înainte de începerea războiului, se află la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din regiune, care a fost cucerit de forțele ruse în iunie, după o lună de lupte grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri