Caută
Close this search box.

Stelian Ion: Proiectele lui Cătălin Predoiu duc România înapoi

Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri că proiectele legilor justiţiei elaborate de ministrul Cătălin Predoiu „duc România înapoi, chiar în perioada de preaderare la Uniunea Europeană”.

„Astăzi (miercuri – n.r.) încep lucrările comisiei speciale, comisia ‘Iordache 2’, am numit-o noi. Avem în discuţie legile justiţiei trimise de Cătălin Predoiu. Sunt nişte legi care ne duc înapoi, chiar în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană. Din multe puncte de vedere sunt mai proaste legile decât varianta ieşită din comisia ‘Iordache’ în 2018. Putem concluziona, citind toate aceste proiecte de lege, că ce nu a reuşit în 2018 Liviu Dragnea reuşeşte, se pare, Klaus Iohannis prin aceste proiecte”, a spus Stelian Ion, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că USR a depus o serie de amendamente pe chestiunile esenţiale care vizează aceste legi.

„În primul rând, am depus amendamente prin care dorim să înlăturăm posibilitatea unor influenţe politice în anchetele penale, inclusiv pentru cercetarea faptelor de corupţie. Vizăm procedura de numire de rang înalt, încât nu doar factorul politic să conteze în această ecuaţie, ci să existe şi un element exterior factorului politic, un aviz conform al Secţiei pentru procurori din CSM care să fie luat în calcul de către decidenţi. Pe această chestiune vizăm întărirea Poliţiei judiciare şi punerea ei în subordinea parchetelor, nu aşa cum a procedat Cătălin Predoiu, prin eliminarea textelor referitoare la Poliţia judiciară. Procurorii fără poliţişti de Poliţie judiciară nu îşi pot face treaba şi lucrul acesta este ştiut”, a afirmat deputatul USR.

Stelian Ion a spus că proiectele dau „putere discreţionară” procurorului general şi procurorilor şefi DNA şi DIICOT.

„Prin amendamentele pe care le propunem vom încerca să eliminăm posibilitatea pentru procurorul general şi pentru procurorii şefi DNA şi DIICOT de a infirma toate actele, toate măsurile şi soluţiile procurorilor din subordine. (…)

Vom încerca prin amendamentele noastre să luăm din mâna procurorului general posiblitatea de a trimite în acţiune disciplinară pe orice procuror din subordine şi de a hotărî discreţionar cu privire la orice delegare, detaşare.

Mai vizăm prin amendamentele noastre şi o promovare meritocratică în magistratură, pentru judecători la instanţele superioare, pentru procurori – la fel, la parchetele superioare.

Proiectele lui Cătălin Predoiu, girate de preşedintele Iohannis, nu fac altceva decât să elimine acest criteriu meritocratic. Până şi la Înalta Curte s-a ajuns să nu se mai susţină un concurs de verificare a cunoştinţelor şi judecătorii să nu mai fie evaluaţi periodic”, a concluzionat deputatul USR.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei se reuneşte în şedinţă miercuri pentru dezbaterile pe articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri