Caută
Close this search box.

Trei bănci turceşti vor să părăsească sistemul rus de plăţi Mir

mir

Trei bănci de stat turcești intenționează să părăsească sistemul de plăți Mir, al Rusiei, din cauza avertismentelor SUA privind impunerea de sancțiuni, a informat Bloomberg, citând un înalt oficial turc.

Radiodifuzorul turc NTV a relatat că nu au mai rămas bănci în Turcia care să accepte Mir, cuvânt care face referire la „pământul rus”.

Potrivit Bloomberg, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi intenționează să oprească procesarea plăților folosind Mir în urma unor decizii similare luate de două dintre principalele bănci private din Turcia săptămâna trecută, relatează The Moscow Times.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat săptămâna trecută despre alternative la Mir cu înalții săi oficiali financiari, care au purtat discuții și cu omologii lor ruși.

Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, pentru invadarea Ucrainei, și a servit ca mediator, la un acord de cereale, susținut de ONU.

Dar suspendarea Mir marchează o schimbare subtilă în postura neutră a președintelui turc, după ce a călătorit în Statele Unite, pentru Adunarea Generală a ONU, subliniază Bloomberg, via Ştirile TVR.

Turcia, o destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și de mobilizarea parțială, anunțată de regimul de la Kremlin, este de așteptată săptămâna aceasta să anunțe o decizie oficială, privind cardurile Mir.

Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în anul 2015, pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

Unele bănci din alte țări prietenoase Rusiei, inclusiv Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat de asemenea utilizarea Mir.

Armenia, Belarus și Kârgâzstan sunt puținele țări care încă acceptă cardurile Mir.

Suspendarea cardurilor Mir limitează capacitatea cetățenilor ruși aflați în străinătate de a efectua tranzacții fără numerar, după ce sancțiunile occidentale au făcut inutilizabile cardurile lor Visa și Mastercard emise de Rusia.

Trezoreria americană a avertizat în această lună băncile din afara Statelor Unite că „înhăitarea” cu Mir „ar risca să susțină eforturile Rusiei de a se sustrage de la sancțiunile SUA”.

După retragerea Turciei, Vietnamul și Coreea de Sud rămân singurele națiuni care nu sunt foste membre ale Uniunii Sovietice și acceptă Mir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri