Caută
Close this search box.

Vladimir Putin şi secretarul general ONU au discutat despre război

putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri, într-o discuţie prin telefon cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că cerealele ucrainene ar trebui să ajungă ‘cu prioritate’ în ţările care au cel mai mult nevoie de ele, transmite AFP.

Declaraţia intervine în contextul în care Moscova contestă tot mai mult două acorduri încheiate în iulie la Istanbul, care permit exportul de grâu şi de porumb din Ucraina, dar şi, în teorie, exporturile Moscovei care au fost afectate de sancţiunile occidentale.

Kremlinul afirmă că majoritatea produselor alimentare ucrainene se îndreaptă spre ţările europene – ceea ce Kievul dezminte – şi se plânge de obstacole la exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, potrivit Agerpres.

În cursul discuţiei cu Guterres, ‘atenţia a vizat în principal punerea în aplicare a acordurilor de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi exportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte ruseşti’, a indicat într-un comunicat Kremlinul.

‘Cele două părţi au subliniat importanţa de a le acorda prioritate celor care, în Africa, în Orientul Mijlociu şi în America Latină, au nevoie de hrană’, mai afirmă comunicatul.

În ce-l priveşte, Guterres a ‘oferit detalii despre eforturile depuse (…) pentru ridicarea tuturor obstacolelor’ la exporturile ruseşti, declarându-se ‘deplin angajat să rezolve această problemă’, a adăugat Kremlinul.

Potrivit aceleiaşi surse, în discuţia telefonică de miercuri, preşedintele rus a salutat ‘cooperarea constructivă’ cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în privinţa centralei nucleare de la Zaporojie, în Ucraina.

Kremlin a mai afirmat că Guterres a vorbit despre ‘pregătiri’ în vederea unei vizite de experţi ONU la închisoarea Olenivka, în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au murit într-un bombardament la sfârşitul lunii iulie. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste lovituri.

‘Am sentimentul că suntem foarte departe de pace. Aş minţi dacă aş spune că aceasta ar putea să sosească în curând’, a spus ulterior Antonio Guterres într-o conferinţă de presă.

‘Nu îmi fac nicio iluzie, în acest stadiu şansele unui acord de pace sunt minime’, a afirmat el, menţionând că nici măcar o încetare a focului ‘nu este avută în vedere’.

‘Îmi continui contactele cu cele două părţi şi sper că, într-o bună zi, va fi posibil să mergem spre o discuţie de nivel mai înalt’, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri