Caută
Close this search box.

Agenția Fitch: România ar putea intra în recesiune tehnică în 2023

Agenţia Fitch a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, adică ţara noastră nu e foarte atractivă în acest moment pentru investitorii străini.

Agenția de rating anunță o situație fiscală mai dificilă în 2023, astfel că, în primul trimestru, economia României ar putea intra în recesiune tehnică. Economiştii spun însă că situația, controlată, vine la pachet cu exporturile reduse ale României în ţările europene.

Agenţia europeană Fitch se aşteaptă ca inflaţia ridicată, majorarea dobânzilor şi mediul extern mai slăbit să încetinească rapid creșterea PIB-ului în următoarele trimestre.

Fitch estimează anul acesta o reducere a deficitului bugetar la 6,4% din PIB, în linie cu ţintele bugetare, potrivit TVR. Deficitul ar putea să scadă la 5,5% din PIB în 2023 şi la 4,7% în 2024, o dată cu creșterea colectării.

Economia românească ar urma să înregistreze un avans de 6,2% în 2022, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din UE, datorită rezultatelor solide din primele două trimestre ale anului.

Potrivit  prognozei Fitch, inflația ar putea să scadă până la 11% în 2023 și până la 5,7% în 2024. Potrivit Fitch, România e printre ţările din Europa Centrală şi de Est cel mai puţin expuse crizei energetice și comerţului cu Rusia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri