Caută
Close this search box.

Analişti: Stocurile de rachete deţinute de Rusia au fost subestimate

Stocurile de rachete

Atacurile de la începutul săptămânii, asupra orașelor ucrainene, au surprins prin amploarea lor și se pune problema dacă Putin va putea desfășura și alte operațiuni, de același tip.

Deși era de așteptat un răspuns rusesc, după atacul asupra Podului Kerci, acest val de rachete îngrijorează prin amploarea sa, potrvit Le Monde, citat de Rador.

În 2019, cercetătorii de la institutul suedez FOI, ale cărui studii de zece ani asupra armatei ruse sunt de referință, estimau la circa 1300 stocul Federației Ruse, de rachete balistice și de croazieră moderne (Iskander, Totchka-U, Kh-101, Kh-555, Kalibr etc.).

Cu toate acestea, rușii au tras aproape 3.000 de rachete în Ucraina, din februarie și până acum.

„Stocurile rusești au fost în mod clar subestimate”, declară Vincent Tourret, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică, dar atrage atenția că luarea în considerare a tirurilor de rachete non-balistice (Grad, Smerch etc.) poate distorsiona parțial cifrele.

Este dificil în aceste condiții să știm dacă Vladimir Putin are mijloacele de a efectua alte atacuri de aceeași amploare, după cum se teme guvernul ucrainean.

„Stocul rusesc de rachete de croazieră moderne este în curs de epuizare, dar nu se pot da cifre exacte. Mai ales că există probabil o limită pe care armata rusă nu o va depăși, pentru a menține o cantitate acceptabilă în rezervă pentru cazul unui conflict militar împotriva NATO”, a declarat Dimitri Minic, specialist în Rusia la Institutul francez pentru Relații Internaționale.

Moscova trebuie, de asemenea, să-și păstreze forța de descurajare nucleară, care se bazează pe rachetele Kalibr, Iskander și Kh-101.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri