Caută
Close this search box.

Coincidenţă? Vine-n România premierul olandez Mark Rutte. România tocmai a cumpărat cu 44 de milioane de euro două nave de pompieri, de la compania olandeză Damen

damen

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), din Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Lucian Bode, a semnat cu compania olandeză Damen un contract, pentru cumpărarea a două nave multirol, pentru Pompieri.

Statul român va plăti 44 de milioane de euro, pentru cele două nave. Achiziția a fost anunțată cu doar o zi înainte de vizita premierului olandez Mark Rutte, în România, considerată importantă, în contextul aderării posibile a României, la Zona Schengen, scrie G4Media.

Olanda e singura țară care mai ridică probleme față de aderarea României la Schengen. Un partid-junior din coaliția guvernamentală condusă de Rutte ar avea rezerve față de intrarea României în Schengen.

Raed Arafat, şeful DSU, nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă.

Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor.

Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen, la șantierul său din Galați.

România a mai făcut o achiziție controversată de ambarcațiuni, înaintea aderării la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către Guvernul Năastase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane de lire sterline.

Guvernul Năstase a fost acuzat că a semnat contractul, pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii, la cererea de aderare la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri