Caută
Close this search box.

Football Museum Bucharest, Gheorghe Popescu: „Sper ca viitorul să fie la nivelul trecutului”

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a afirmat, marţi, la inaugurarea Football Museum Bucharest, că îşi doreşte ca muzeul să fie un loc de emoţie a istoriei fotbalului românesc, el apelând la foştii mari jucători să dea în custodie tricouri sau alte obiecte care să fie expuse.

„Mă bucur enorm că în sfârşit fotbalul are o casă a sa, un muzeu al fotbalului unde iubitorii fotbalului vor putea găsi exponate importante atât din fotbalul românesc, cât şi internaţional. Sunt convins că în acest loc suporterii vor putea să experimenteze fotbalul în diverse aspecte, vor putea vedea meciuri din ligile europene sau din Liga 1. Consider că alegerea acestui loc este foarte importantă, pentru că Centrul istoric este important atât pentru suporterii de la noi din ţară, cât mai ales pentru cei din străinătate, care întotdeauna vin aici. Eu cred că istoria fotbalului românesc este atât de bogată, am avut atâţia jucători de valoare care au făcut performanţe în fotbalul internaţional, încât dacă am aduna toate obiectele de valoare pe care ei le au va trebui să aşteptăm ani buni ca să le terminăm şi apoi să apelăm la cei din străinătate. Vom ajunge şi acolo. Vom încerca să facem un mix între jucători mari din străinătate care vor veni la Bucureşti, la diverse evenimente. Eu vreau să fie un loc de emoţie a istoriei fotbalului românesc. Pentru că avem atâta istorie. Din păcate, prezentul încă suferă în continuare. Sper ca viitorul să fie la nivelul trecutului, dar va trebui să aşteptăm. Dar istorie există, o istorie bogată, pe care o vom expune aici”, a declarat Popescu, citat de Agerpres.

Fostul căpitan al Barcelonei şi al echipei naţionale a venit la deschiderea muzeului cu o mică parte din colecţia de peste 200 de tricouri pe care o are, Muzeul Fotbalului urmând să beneficieze în timp şi de prezenţa celorlalte.

În ceea ce priveşte viitorul fotbalului românesc, Popescu a spus că şi-ar dori ca muzeul fotbalului să găzduiască şi tricouri ale lui Ianis Hagi sau ale fiului său, Nicolas Popescu.

„Am multe tricouri de-ale lui Ianis Hagi şi m-aş bucura enorm să ajungă la nivelul lui tatălui său şi să ajungă ca tricourile lui să valoreze la fel. Sau tricoul fiului meu dacă ajunge să reprezinte ceva în fotbalul românesc, pentru că toţi ne dorim asta de la copiii noştri”, a adăugat fostul internaţional.

„Această idee a pornit acum un an de zile. De ce acest muzeu? Probabil că este vorba de o nostalgie pe care o am de la vârsta copilăriei, când aşteptam meciurile echipei favorite. Şi am fost energizat de ideea de a crea un spaţiu prin care să valorificăm patrimoniul cultural fotbalistic. Este un mix de educaţie şi divertisment şi are potenţial de a crea comunităţi şi de a aduce bucurie milioanelor de fani ai fotbalului din România”, a declarat Robert Redeleanu, co-fondator al Football Museum Bucharest.

Acesta a afirmat că prin intermediul unei fundaţii muzeul va încerca să achiziţioneze piese importante din fotbal aflate în colecţii particulare, cum ar fi mănuşile lui Helmuth Duckadam din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.

„Avem o fundaţie prin care încercăm să achiziţionăm tricouri foarte importante sau tot felul de materiale care sunt importante în istoria fotbalului românesc. Avem un buget anual prin care vom încerca astfel de repatrieri şi o să încercăm să răscumpărăm şi mănuşile lui Duckadam. Vom încerca”, a completat Redeleanu.

Muzeul urmează să-şi deschidă porţile publicului larg de la 1 noiembrie.

„Sperăm să putem deschide publicului de la 1 noiembrie. Sunt foarte multe exponate pe care sperăm să le punem în muzeu în următoarea săptămână. Avem relaţii cu diferite cluburi astfel încât să fie aduse exponate ale acestora în acest muzeu. De asemenea vom aduce la Bucureşti fotbalişti străini, vom avea foarte multe evenimente. Nu va fi un muzeu pe care îl vezi şi de care să uiţi în următorii trei-patru ani, vrem să fie un spaţiu viu în permanentă schimbare”, a completat Robert Redeleanu.

Conform organizatorilor, preţul de intrare pentru adulţi la Muzeul Fotbalului va fi de 49 de lei pentru adulţi, iar copii sub 7 ani vor intra gratis.

O parte a Generaţia de Aur a fotbalului românesc, Gheorghe Popescu, Ionuţ Lupescu, Florin Prunea, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Anghel Iordănescu, Adrian Ilie, Basarb Panduru, şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan, au participat, marţi seara la inaugurarea Muzeului Fotbalului din Bucureşti, care se află pe strada Gabroveni, nr. 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri