Caută
Close this search box.

Franţa: Belarusul ar face bine să nu intre în războiul rus, din Ucraina

franţa

Belarusul ar face bine, avertizează Franţa, să nu intre în războiul rus din Ucraina, ameninţă ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, agitând spectrul unor noi sancţiuni.

”Această problemă se va afla foarte sigur pe agenda discuţiilor G7”, care se reuneşte virtual marţi, de urgenţă, la o zi după atacuri ruseşti masive, în toată Ucraina, a declarat la postul de radio France Inter Catherine Colonna, relatează AFP, via News.ro.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat Polonia, Litiuania şi Ucraina de pregătirea unor atacuri teroriste şi a unei revolte în Belarus şi a anunţat desfăşurarea unui grup militar regional belarus-rus, împreună cu Moscova.

Minskul ar face bine să nu intre în război, a ameninţat Catherine Colonna.

Ea a subliniat că Belarusul este vizat deja de sancţiuni, după alegerile prezidenţiale din 2020, respinse ca frauduloase, de către Franţa, şi nerecunoscute de către statele membre ale Uniunii Europene (UE), şi că o complicitate a Belarusului cu Rusia, în invazia Ucrainei, a sporit aceste sancţiuni.

”Trebuie să i se dea un avertisment acestei ţări. Orice susţinere suplimentară a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina va antrena sancţiuni suplimentare”, a ameninţat ea.

Minskul, un aliat al Rusiei, inclusiv în războiul rus din Ucraina, a pus la dispoziţia Moscovei teritoriul belarus, în ofenisva rusă în Ucraina – însă armata bnelarusă nu a participat până acum la confruntări armate, pe teritoriul ucrainean, spune News.ro.

Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite, într-o campanie rusă de atacuri lansată pe întregul teritoriul Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Preşedintele ucrainean Vladimir Putin a justificat aceste atacuri, drept represalii faţă de atacul aşa-zis terorist al Ucrainei, asupra Podului Kerci, care asigură legătura dintre Rusia şi Crimeea (sud), o peninsulă ucraineană anexată de Moldova, în anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri