Caută
Close this search box.

Franța și SUA, pregătite să deschidă mine de litiu

Tot mai multe țări se pregătesc pentru trecerea la producția de vehicule electrice. Iar pentru bateriile mașinilor electrice este nevoie de un metal important – litiu. În Franța, este pregătită deschiderea unei mine de litiu, printre cele mai mari din Europa. De asemenea, și în Statele Unite se fac demersuri pentru viitoarele fabrici de baterii, transmite TVR Info.

O companie franceză plănuiește să deschidă una dintre cele mai mari mine de litiu din Europa, pentru a dezvolta producția de baterii pentru mașinile electrice. Litiul este un component cheie pentru bateriile vehiculelor electrice. În momentul de față, minele din Europa procesează o mică parte din acest mineral.

”Suntem aici pentru lansarea unui proiect important, care ne va face să producem 34.000 de tone de litiu aici, la Beauvoir. 34.000 de tone înseamnă că putem echipa echivalentul a 700.000 de baterii pe an pentru vehicule electrice, timp de 25 de ani”, anunță Alessandro Dazza, director al Imerys.

Europa ar trebui să renunțe la vânzarea de autoturisme cu motor termic, până în 2035, astfel că cererea pentru mașini electrice e tot mai mare.

Peste oceanul Atlantic, în mijlocul deșertului Nevada, se află cel mai mare zăcământ de litiu din Statele Unite. Acolo se fac ultimele pregătiri pentru proiectul de exploatare a litiului.

”Cererea explodează pe măsură ce avem tot mai multe maşini electrice. Trebuie să trecem pe energie regenerabilă, care se bazează pe baterii. Va fi mult de lucru”, susține Tim Crowley, vicepreşedinte, Lithium America.

Însă, producția industrială uriașă de baterii nu este privită cu ochi buni de către fermierii din zona. Aceștia se tem că instalațiile industriale vor capta întreagă apă din pânză freatică, iar animalele din ferme vor muri de sete.

”Nu va fi viabil din punct de vedere economic să transport apă pentru vitele mele pe distanţe atât de lungi. Mi-ar afecta întreaga fermă”, spune Ed Bartell, fermier american.

Unii localnici au dat chiar în judecată guvernul federal, pentru a opri exploatările. Însă administrația de la Casă Albă a aprobat deja proiectul, în pofida protestelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri