Caută
Close this search box.

Gazprom susţine că un dispozitiv pentru neutralizarea minelor, aparţinând NATO, ar fi fost descoperit la Nord Stream 1

Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat luni că un dispozitiv pentru neutralizarea minelor, aparţinând NATO, ar fi fost descoperit în zona gazoductului Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.

În 2015, în timpul inspecţii la gazoductul Nord Stream 1, efectuată de specialişti Gazprom, a fost descoperit un dispozitiv subacvatic de neutralizarea minelor, care, după cum a declarat ulterior NATO, „s-ar fi pierdut în cursul unor exerciţii”, a declarat luni Serghei Kuprianov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Acest caz este binecunoscut. Pe 6 noiembrie 2015, în timpul unei inspecţii vizuale planificate a gazoductului Nord Stream 1, a fost descoperit dispozitivul subacvatic al NATO Sea Fox. Se afla în spaţiul dintre conductele de gaz, clar lângă una dintre ramuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom la postul de televiziune Rossia-24, citat de Agerpres.

„NATO a declarat că declanşatorul subacvatic fusese pierdut în timpul unor exerciţii. Iată ce exerciţii are NATO, când un dispozitiv exploziv militar este amplasat exact sub gazoductul nostru”, a adăugat Kuprianov.

Kuprianov mai susţine că dispozitivul a fost scos din apă şi neutralizat de forţele armate ale Suediei, iar transportul de gaze, întrerupt din cauza incidentului, a fost ulterior reluat.

Scurgeri enorme din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, pe 26 septembrie, au fost provocate, conform datelor preliminare, de explozii subacvatice la cele două conducte, relatează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri