Caută
Close this search box.

Liderii statelor UE au cerut Comisiei Europene să prezinte rapid propuneri privind intervenţiile pe piaţa gazelor

comisia europeană

Liderii statelor UE cer Comisiei Europene să prezintă în termen de două săptămâni propuneri ‘clare şi concrete asupra intervenţiilor pe piaţa gazelor naturale şi plafonării prețurilor, în contextul crizei din energie.

Reuniţi vineri la un summit la Praga, liderii europeni nu au reuşit să-şi apropie poziţiile asupra modalităţilor de plafonare a preţului gazelor, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a reiterat, la Praga, deschiderea României pentru procesul de reconstrucţie al Ucrainei

Majoritatea sunt de acord asupra acestei plafonări, dar dezacordurile persistă asupra detaliilor implementării unei asemenea măsuri.

Opţiunile examinate cuprind o plafonare generală, „un interval de preţuri” cu furnizorii de încredere de gaze naturale, un plafon de preţ pentru gazul folosit la producţia de energie electrică sau un plafon numai pentru gazul rusesc.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că iarna 2023-2024 va fi în privinţa aprovizionării cu gaze chiar mai dificilă decât iarna care vine.

Liderii UE au convenit la summitul de la Praga crearea unor ”mecanisme de solidaritate financiară europeană” pentru a face faţă împreună creşterii preţurilor la energie în urma războiului din Ucraina.

Livrările de gaze naturale ale Europei sunt expuse unui „risc fără precedent” pentru iarna care vine, ca urmare a blocării majorității conductelor de gaze către Europa, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie, scrie kyivpost.com.

AIE, care este o organizație interguvernamentală autonomă cu sediul la Paris, a declarat că Europa ar putea suferi de pe urma concurenței din Asia pentru gazul natural lichefiat livrat de nave, care este deja rar și costisitor.

În acest ultim raport, agenția a menționat că țările Uniunii Europene ar trebui să reducă consumul de gaze cu 13% în perioada de iarnă în cazul unei opriri complete a furnizării de către Rusia. O mare parte din această reducere s-ar datora schimbărilor în comportamentul consumatorilor, cum ar fi temperaturi mai scăzute, precum și economiilor realizate de industrie și firmele de utilități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri