Caută
Close this search box.

Nord Stream 1 și 2 au 50 de metri de conductă distruşi

nord stream

Cel puțin 50 de metri din Nord Stream, care aducea gaz rusesc, în Germania, a fost distrusă de o explozie produsă luna trecută, estimează poliţia daneză.

Aceasta mai spune că exploziile puternice au găurit atât Nord Stream 1, cât și Nord Stream 2. Încă nu se știe cine sau ce a provocat exploziile, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.

Livrările de gaz au fost suspendate de la exploziile din 26 septembrie, de pe conductele de oțel ranforsat cu beton, care traversează Marea Baltică.

Kremlinul a acuzat anchetatorii occidentali că încearcă să dea vina pe Rusia, pentru pagubele produse. Logica elementară arată că deteriorarea conductei nu ar fi fost în interesul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali nu au acuzat în mod direct Rusia, dar UE a acuzat anterior Rusia că își folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului, din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

În colaborare cu Expressen, Blueye Robotics a folosit o dronă submersibilă, pentru a filma metalul răsucit și îndoit al conductei Nord Stream, la 80 de metri sub suprafața mării.

„Doar o forță extremă poate îndoi un metal atât de gros”, a declarat Trond Larsen, operatorul dronei, pentru Expressen.

Constatările poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze, care au investigat de asemenea scurgerile din conducte.

„Inspecțiile au confirmat faptul că au existat daune importante la Nord Stream 1 și 2, în zona economică exclusivă daneză”, a declarat poliția daneză.

Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat cu toții incidentul, dar procurorii suedezi ar fi respins o investigație comună, de teama împărtășirii de informații sensibile, legate de securitatea națională.

Rusia a cerut anterior să fie implicată în investigație, afirmând că avaria s-a produs în apele internaționale, dar Danemarca și Suedia au refuzat.

Gazoductul Nord Stream 1 nu a mai transportat gaz din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere.

Conducta are o lungime de 1 200 km, de pe coasta rusă, de la Vyborg, lângă Sankt Petersburg, până în nord-estul Germaniei.

Nord Stream 2 încă aștepta autorizația de utilizare atunci când a început războiul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri