Caută
Close this search box.

Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Tăul Mare a scăzut semnificativ

Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

„Se pot întoarce oamenii acasă, în siguranţă. Obiectivul pe care noi ni l-am propus a fost atins. Asta nu înseamnă că, începând de astăzi, nu vom lua toate măsurile viitoare pentru a preîntâmpina asemenea lucruri. Interesul tuturor este să găsim cele mai bune soluţii de punere în siguranţă a localităţii”, a spus prefectul judeţului Alba, citat de Agerpres.

La rândul său, expertul tehnic care a evaluat situaţia de la barajul lacului a menţionat că în urma analizei efectuate de comisia tehnică, s-a constatat că apa din acumularea de la Tăul Mare a scăzut şi că riscul unui accident grav este diminuat.

„Se constată că pe 7 octombrie, la ora 14,00, nivelul în acumularea Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul de duminică şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie a apei din lac. Estimăm îndeplinirea recomandării făcute duminica trecută, că atunci când nivelul apei în baraj va scădea cu 5 metri, riscul unui accident grav la baraj este diminuat”, a declarat expertul tehnic Costică Sofronie.

El a menţionat că în maximum două săptămâni se vor prezenta variantele posibile de stabilizare a situaţiei în regim de urgenţă, inclusiv evaluări financiare şi propuneri pe termen mediu întocmite de către firme de proiectare şi execuţie specializate pe astfel de lucrări, care au participat la vizita în teren şi la întâlnirea comisiei tehnice.

„Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare, permiţându-se o creştere de nivel faţă de situaţia actuală de maxim doi metri. În condiţiile actuale, inclusiv în situaţia în care nivelele vor creşte cu cel mult doi metri, nu mai este necesară evacuarea populaţiei”, a completat expertul tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri