Caută
Close this search box.

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Activistul belarus Ales Bialiatski, ONG Memorial Ucraina şi Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile

ales bialitski

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat activistului belarus Ales Bialiatski şi organizaţiilor Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina, anunţul fiind făcut, vineri, la Oslo.

Ales Bialiatski a fost unul dintre iniţiatorii mişcării pentru democraţie în Belarus, în aanii 1980. El şi-a dedicat viaţa promovării democraţiei în ţara sa. A înfiinţat în 1996 Viasna, organizaţie de apărare aa drepturilor omului care a documentat şi a protestat faţă de torturarea de către autorităţi a deţinuţilor politici.

Din 2020, Ales Bialiatski este încarcerat fără proces. În ciuda imenselor greutăţi, Bialiatski nu a renunţat nici o clipă la apărarea drepturilor omului şi democraţiei în Belarus.

Memorial este o organizaţie înfiinţată în 1987, de către activişti pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată.

Memorial are ca principiu faptul că este esenţial să se vadă crimele din trecut, pentru a se preveni noi crime. În plus, organizaţia a fost un promotor al dreptuurilor omului.

În timpul războaielor din Cecenia, Memorial a cules şi a verificat informaţii cu privire la abuzuri şi crime de război comise de forţele ruse şi pro-ruse.

În 2009, liderul filialei din Cecenia a organizaţiei, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei activităţi.

Centrul pentru Libertăţi Civile a fost înfiinţat în Ucraina pentru promovarea drepturilor omului şi democraţiei, conform News.ro.

A luat atitudine pentru întărirea societăţii civile ucrainene şi pentru a se pune presiune pe autorităţi să fie democraţie în toată regula în Ucraina.

După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, centrul a făcut eforturi pentru a identifica şi documenta crimele de război ale ruşilor împotriva populaţiei ucrainene.

“Laureaţii premiului pentru pace reprezintă societatea civilă în ţările lor. Au promovat mulţi ani dreptul de a critica puterea şi a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Au făcut eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzurile cu privire la drepturile omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificaţia societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

În total au fost 343 de nominalizaţi. Presa internaţională îi considera favoriţi pe activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov, „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri