Caută
Close this search box.

Rusia patrulează aerian frontierele uniunii statale cu Belarus

rusia

Rusia a început să patruleze aerian frontierele uniunii statale pe care Rusia o are cu Belarus, în cadrul grupării regionale de forţe, creată de ambele ţări, pentru a contracara ameninţările Occidentului.

”În acest moment, componenta de aviaţie rusă a grupării regionale de trupe realizează patrularea programată a frontierelor aeriene ale Uniunii Statale”, a menţionat pe canalul său de Telegram ministerul belarus, a informat Ministerul Apărării din Belarus, citat de EFE şi Reuters, via Agerpres.

Pe 10 octombrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a decis împreună cu omologul său rus, Vladimir Putin, să desfăşoare un grup regional comun de trupe, ca urmare a ”înrăutăţirii (situaţiei) la frontierele occidentale ale Uniunii Statale”.

Ministerul Apărării de la Minsk a subliniat că grupul este desfăşurat ”pentru a garanta paritatea în domeniul securităţii militare şi menţinerea păcii în Belarus”.

Instituţia a adăugat că această decizie ”este pusă în aplicare în scopul întăririi protecţiei şi apărării frontierei de stat a Belarusului pentru reducerea activităţii militare în zonele de frontieră”, dar că va fi ”pur defensivă”.

Elementul central al grupului regional de forţe, care se află în patru poligoane de antrenament, îl reprezintă forţele armate din Belarus, precum şi formaţiuni militare din Federaţia Rusă.

Potrivit Ministerului Apărării belarus, numărul total al componentei ruse a grupului va fi de până la 9.000 de militari, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate de luptă şi 100 de tunuri şi mortiere cu un calibru mai mare de 100 de milimetri.

Reuters aminteşte că Rusia a lansat la 24 februarie invazia asupra Ucrainei, parţial şi de pe teritoriul Belarusului, desfăşurând trupe şi echipament din ţara vecină pentru ofensiva sa eşuată asupra Kievului, în primele zile ale războiului.

Belarus are 1.085 de kilometri de graniţă comună cu Ucraina şi se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitala ucraineană.

Deşi Lukaşenko a susţinut în mod repetat că Belarusul riscă să fie atacat de Kiev, el nu şi-a trimis până acum trupele să lupte alături de forţele Rusiei, în pofida temerilor ucrainenilor şi occidentalilor că ar putea s-o facă.

Totodată, Ucraina neagă că ar reprezenta o ameninţare pentru Belarus, notează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri