Caută
Close this search box.

Spania şi Franţa anunţă un nou acord privind construirea unei conducte de gaze subacvatice

emmanuel macron

Spania și Franța au încheiat un nou acord pentru a construi o conductă de gaze subacvatică, de la Barcelona la Marsilia, anulând proiectul unei conducte care ar fi conectat cele două ţări prin Munţii Pirinei, proiect blocat de mai multă vreme, potrivit Rador care citează Euronews.

Noua conductă va permite Spaniei și Portugaliei – doi mari importatori de gaze naturale lichefiate (GNL) – să îşi aducă în Franţa şi alte state europene surplusul provenit din livrări.

GNL-ul a devenit o materie primă de bază pentru a înlocui volumul mare de gaz rusesc oprit de Kremlin după lansarea invaziei în Ucraina.

Uniunea Europeană încearcă să asigure cât mai mult GNL posibil din punct de vedere comercial pentru a trece iarna fără întreruperi majore de curent sau raționalizare a gazului.

Acordul a fost anunțat de premierul spaniol, Pedro Sánchez, de președintele francez, Emmanuel Macron și de prim-ministrul portughez, António Costa, înaintea summitului UE de la Bruxelles, unde criza energetică va fi subiectul principal.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru Europa”, a declarat Sánchez, înainte de summit. „Această solidaritate este în concordanţă cu tranziția noastră ecologică”. „Obiectivul este ca Spania şi Portugalia să fie mai bine conectate la restul continentului „, a spus Macron.

Liderii au confirmat că, prin acest acord, proiectul MidCat este abandonat oficial. Conducta de 226 de kilometri ar fi trebuit să conecteze rețeaua de gaze a Spaniei de cea a Franței, traversând Pirineii, de la Hostalric, din Catalonia, până la Barbaira, în sudul Franței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri