Serviciile secrete americane, citate de publicația The New York Times, consideră că mai mulți membri ai Guvernului de la Kiev ar fi știut despre atacul cu mașină-capcană din luna august, de la Moscova, în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica filosofului Aleksandr Dughin.

Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină capcană din apropierea Moscovei din luna august care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unui important naționalist rus, Alexei Dughin, relatează The New York Times.

Acest asasinat, susțin americanii, ar putea fi doar un element al unei campanii secrete de care oficialii SUA se tem că ar putea extinde conflictul.

Statele Unite nu au luat parte la atac, nici prin furnizarea de informații sau alt tip de asistență, au declarat oficialii. De asemenea, oficialii americani au declarat că nu au fost la curent cu operațiunea din timp și că s-ar fi opus uciderii, dacă ar fi fost consultați.

Ulterior, oficialii americani au admonestat oficialii ucraineni în legătură cu asasinatul, spun sursele citate de NYT.

Informațiile despre complicitatea Kievului ucrainene au fost prezentate în cadrul guvernului american săptămâna trecută.

Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalții oficiali au repetat aceste dezmințiri atunci când au fost întrebați despre evaluarea serviciilor de informații americane.

Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific la asasinat, Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri – deși au o valoare simbolică ridicată – au un impact direct redus pe câmpul de luptă și ar putea provoca Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva unor înalți oficiali ucraineni.

Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei în ceea ce privește planurile sale militare și secrete, în special pe teritoriul rusesc.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ucrainene și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a desfășura operațiuni de sabotaj. Cu toate acestea, uciderea Dariei Dughina ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – arătând că Ucraina se poate apropia foarte mult de ruși proeminenți.

Unii oficiali americani suspectează că tatăl acesteia, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au executat-o au crezut că acesta s-ar fi aflat în vehicul împreună cu fiica sa.

Oficialii americani care au vorbit despre informații nu au dezvăluit ce elemente ale guvernului ucrainean se crede că au autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a semnat misiunea.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a împărtăși mai multe despre planurile sale de război. La începutul războiului, oficialii americani au recunoscut că adesea știau mai multe despre planurile de război ale Rusiei – datorită eforturilor lor intense de colectare – decât despre intențiile Kievului.

De atunci, cooperarea a crescut. În timpul verii, Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite și Marea Britanie.

De asemenea, oficialii americani nu au o imagine completă a centrelor de putere concurente din cadrul guvernului ucrainean, inclusiv armata, serviciile de securitate și biroul lui Zelenski, fapt care poate explica de ce unele părți ale guvernului ucrainean nu au fost la curent cu complotul.

Deși detaliile legate de actele de sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia au fost învăluite în mister, guvernul ucrainean a recunoscut în mod discret că a ucis oficiali ruși în Ucraina și a sabotat fabrici de armament și depozite de arme rusești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.