Caută
Close this search box.

Barna Bartha, politician extremist ungar, ameninţă o jurnalistă RRA, numind-o ticăloasă şi spunând: „Astfel de oameni ar trebui spânzuraţi!”

barna bartha

Politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, aflat la Sfântu Gheorghe, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, afiliat RRA.

El a numit-o „ticăloasă” şi a afirmat că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, se arată pe site-ul romania-actualitati.ro.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă, scrie News.ro.

Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări în acest caz, fiind vizată infracţiunea de ameninţare. Partidul Patria Noastră este reprezentat în Parlamentul de la Budapesta.

În fluxul de ştiri al Societăţii Române de Radiodifuziune şi în spaţiul public a apărut ştirea care relatează despre un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România şi alte două etnii au fost ameninţate în discursul unui politician extremist din Ungaria.

În mesajul său, acesta spune: „…puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem”.

Politicianul a mai adăugat, cităm: „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă. Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.

Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României.

Poziţia SRR este semnată de Răzvan Ioan Dincă şi semnată în unanimitate, în spiritul valorilor democratice esenţiale, de toţi membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune: Radu F. Alexandru, Annamaria Bodoczi, Alexandra Bogdan, Sorin Faur, Radu Herjeu, Milan Manyura, Dragoş Pătlăgeanu, Liviu Popescu, Oana Rusu, Ruxandra Săraru, Marius Dorian Tănase, Maria Ţoghină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri