Un număr de peste e 12.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar. Dacă aceasta boală ar fi depistată din timp ar exista opțiuni mai bune de tratament și o calitate mai bună a vieții susțin specialiștii. Din păcate românii întârzie să meargă la medic pentru că nu cunosc simptomele și le eteamă de un diagnostic grav, afirmă medicii, la o conferinţă care a avut loc în Bucureşti.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România, cauzează anual cele mai multe decese și cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature. Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenție (renunțarea la fumat) și îmbunătățirea traseului pacientului, prin depistare precoce.
,,Poți orice pe mai tarziu, mai puțin sănătatea ta ! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem prin campania Inspiră Speranță, ajunsă la a patra ediție,” a declarat marți într o conferință de presă Cezar Irimia , președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România (FABC).
Campania ,,Inspiră Speranță,, ajunsă la a patra ediție este organizată de FABCși Societatea Română de Pneumologie , în parteneriat cu IOB și susținută de MSD.
Președintele FABC a anunțat că în curând va demara un proiect pentru screening pentru acest tip de cancer bazat pe tomografie computerizată cu doză mică de radiații.
,,Proiectul se va derula în județul Călărași unde este o incidență mai mare a cancerelor bronhopulmonare . Proiectul beneficiază de finanțare din partea Guvernului Norvegiei , iar acum suntem în etapa în care așteptăm semnarea contractului de către Ministerul Sănătății”, a spus Irimia.
Un proiect similar există și la Institutul Oncologic București(IOB).
Managerul IOB, Bogdan Tănase, a spus cu același prilej că ,,diagnosticarea precoce este esențială în patologia oncologică, lucru deja cunoscut. În acest moment în cadrul IOB realizăm un program pilot pentru screeningul cancerului pulmonar .Este știut faptul că un program eficient , în ceea cee privește cancerul pulmonar, determină un număr mai mare de pacienți care pot fi tratați chirurgical, în unele cazuri chiar minim invaziv.Un program de screening bazat pe low- dose CT, combinat cu chirurgie minim invazivă conducee la scăderea perioadei de recuperare a pacientului și, chiar dacă este necesar un tratament adjuvant chimioterapic, el poate fi administrat mai rapid după rezecția minim-invaziă,, a menționat managerul IOB, Bogdan Tănase.
Președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, a afirmat ca în România este necesară creșetrea accesului populației la bronhoscopie.
,, Este nevoie de crearea unor laboratoare noi pentru bronhoscopie ( cel puțin unul în fiecare județ), precum și de dotarea cu aparatură modernă a laboratoarelor de bronhologie existente (…) Totodată, este fundamental ca Laboratoarele de endoscopie bună să fie conectate cu Laboratoarele de anatomie patologicăși de biologie moleculară care trebuie să fie ușor accesibile pentru prelucrarea probelor prelevate la bronhoscopie , dacă nu există această colaborare aferentă, acces facil la aceste laboratoare , efectuarea bronhoscopiilor nu are sens ,, a subliniat Ruxandra Ulmeanu.
Rata de supraviețuire la 5 ani cu cancer pulmonar în România este de circa 11%, față de media europeană de 15% a subliniar Cezar Irimia.
Factorii importanți care contribuie la această situație sunt diagnosticul tardiv,lipsa accesului în timp rezonabilla investigatii esențiale,(bronhoscopie, tomografie computerizată), traseul medical complex,deseori neclar pe care pacientul cu suspiciune de cance
pe care trebuie să îl parcurga susțin specialiștii.
Potrivit statisticilo , peste 12 000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer pulmonar.