Caută
Close this search box.

Cazanciuc, după avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei: După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a afirmat că opinia şi avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei arată că sistemul judiciar se îndreaptă în direcţia corectă, iar pasul firesc pentru România ar fi închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Câteva gânduri la cald despre opinia Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei: Mă bucur că în opinia Comisiei de la Veneţia se apreciază pozitiv că aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere şi consultare într-o manieră transparentă, cu toate grupurile parlamentare şi cu actorii implicaţi şi relevanţi. De asemenea, este de apreciat că aceste 3 legi garantează autonomia şi nu afectează atribuţiile şi structura DNA, precum şi faptul că nu se pot manifesta interferenţe politice în selecţia procurorilor anticorupţie”, a scris Robert Cazanciuc, sâmbătă pe Facebook.

„Concluzia conform căreia opinia menţionează că în ansamblul lor aceste legi duc sistemul judiciar în direcţia corectă, este rezultatul activităţii extrem de intense desfăşurate în cadrul Comisiei speciale stabilite în Parlament. Astfel, doresc să mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles importanţa participării la elaborarea acestor legi în acord cu cele mai bune practici din UE. După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV. Nu mai există nici un fel de motiv, de nici un fel, ca România să aibă o dublă monitorizare, prin acest mecanism şi prin cel valabil pentru toate statele UE: rule-of-law!”, a mai spus senatorul PSD.

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, Avizul de Urgenţă cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Comisia apreciază că, în ansamblu, legile par să meargă în direcţia cea bună, deşi în cadrul unui aviz de urgenţă nu se pot analiza toate aspectele.

Comisia de la Veneţia mai spune că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”, dar a formulat şi o serie de recomandări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri