Caută
Close this search box.

De Ziua Naţională a României, peste 50 de evenimente vor fi organizate de ICR în lume

Institutul Cultural Român organizează, până pe 10 decembrie, 50 de evenimente care marchează, în 31 de oraşe din străinătate, Ziua Naţională a României.

Potrivit unui comunicat transmis luni Agerpres, evenimentele, organizate de ICR prin reprezentanţele sale din străinătate şi prin Direcţia Relaţii Internaţionale, au loc în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă.

„În acest an, am extins seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Naţionale a României prin reprezentanţele ICR din străinătate şi în colaborare cu ambasadele şi misiunile diplomatice.

Această extindere nu înseamnă doar un număr mai mare de evenimente, ci şi anvergură şi impact mai mari şi acoperire geografică mai amplă, prin organizarea de manifestări şi în oraşe în care ICR nu are reprezentanţe”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.

Potrivit şefului ICR, „desfăşurarea evenimentelor în spaţii reprezentative din ţările respective poziţionează creaţiile artiştilor români printre cele mai importante repere culturale ale momentului şi contribuie la popularizarea culturii române şi a creatorilor români în rândul publicului larg şi al comunităţilor artistice şi culturale din străinătate”.

În săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie se vor desfăşura următoarele evenimente:

28 noiembrie

* Concert de muzică clasică, organizat de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză, la Teatrul Ranelagh, susţinut de violistul Răzvan Popovici, mezzosoprana Roxana Constantinescu şi pianista Mara Dobresco.

* Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Ambasada României la Tokyo, cu sprijinul cu sprijinul Direcţiei Relaţii Internaţionale a ICR, organizează un concert extraordinar susţinut de Fumiko Sakuraoka – nai, Alexandru Arcuş – saxofon, Ciprian Pop – chitară şi Alexandru Borşan – pian, la The Okura din Tokyo.

* Proiecţia filmului documentar „România pas cu pas”, în regia lui Florin Andreescu, la Centrul Cultural Margarita Nelken din Coslada, Spania.

* Între 28 noiembrie şi 21 decembrie: Expoziţia „Arhitectură cu vocaţie europeană. Clădirile Monarhiei Române din 1866”, realizată de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania la Espacio Nelkendin Coslada.

29 noiembrie

* Concert susţinut de soprana Rodica Vică şi pianista Adela Liculescu la Ambasada României în Austria, parte a programului Festivalul Internaţional „Propatria” – Tinere Talente Româneşti al Asociaţiei culturale româno-italiene „Propatria” din Roma.

* Concertul Cvartetului Padma la sala de evenimente a CVK Bosphorus, organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în colaborare cu Consulatul General de la Istanbul.

* Masterclass susţinut de violonistul Alexandru Tomescu în Sala Polivalentă a Conservatorului din Luxemburg.

* Vernisajul expoziţiei „Memoriile Cetăţii – Trei ani de intervenţii artistice în cartierele Timişoarei” la Biblioteca Voievodală din Cracovia. Expoziţia realizată de ICR Varşovia împreună cu Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2020 reuneşte prin imagini şi texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timişoara, menite să transforme cultural oraşul şi să împletească viziuni artistice şi civice, este organizată în colaborare cu Consulatul României la Cracovia.

* Expoziţia „Spotlight Heritage Timişoara” prezentată pe simezele exterioare ale Ambasadei României de la Varşovia, care găzduieşte şi Institutul Cultural Român de la Varşovia.

30 noiembrie

* Concertul „Moştenitorii României Muzicale” susţinut de Ioana Cristina Goicea (violonistă), Andrei Ioniţă (violoncelist) Daria Tudor (pianistă) în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană şi Delegaţia Permanentă a României la NATO.

* Concertul „Culorile României. Rapsodiile române pentru vioară şi orchestră” susţinut de Clara Cernat şi Thierry Huillet, acompaniaţi de Orchestra de coarde a Conservatorului „Santa Cecilia”, la sala Academica a Conservatorului din Roma, un eveniment este organizat de Accademia di Romania din Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia şi Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma.

* Concertul „În lumea lui George Enescu” susţinut de violonistul Alexandru Tomescu în sala de concerte „Auditorium” a Conservatorului din Luxemburg, organizat de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului şi Conservatorul din Luxemburg.

* Recital de muzică clasică susţinut de soprana Ştefanica Băiţan şi pianista Mihaela Duma în salonul hotelului Sercotel Guadiana, Puerta de Alarcos şi Prezentarea expoziţiei foto-documentare „George Enescu: viaţa şi activitatea”, realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, care a fost itinerată din anul 2021 în mai multe oraşe din Spania. Cele două evenimente sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul României din oraşul spaniol Ciudad Real.

* Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu şi pianistul Viniciu Moroianu la Sala Barocă a Muzeului de Istorie din Stockholm, organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, este adresat reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat în Suedia, membrilor Parlamentului suedez şi reprezentanţilor lumii culturale.

* Vernisajul expoziţiei „355 de ani de prezenţă românească în presa britanică”. Expoziţia, organizată de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României în Marea Britanie, ilustrează constanta prezenţă românească în presa britanică şi cuprinde reproduceri ale unor fragmente şi imagini semnificative din publicaţiile britanice.

1 decembrie

* Concertul Cvartetului Ad Libitum la Casa Beethoven din Bonn. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Consulatul General al României la Bonn.

* Vernisajul expoziţiei de fotografie documentară şi peisaj „Poveşti de iarnă” a fotografului Sorin Onişor la galeria „Brâncuşi” a ICR New York

* Prezentarea la ICR New York a discului „Zona Liberă”, pe suport vinil, realizat ca parte a programului aniversar dedicat Parteneriatului Strategic România – SUA, care cuprinde melodii înregistrate la Electrecord de celebri interpreţi români ai ultimelor decenii, remixate de câţiva dintre cei mai populari DJ români ai momentului: Dj Vasile, Electric Brother, Matze, Nemos, NSK, K-lu, Dribbler.

* Concert de muzică clasică românească la Kaisersteinsky Palace al trio-ului format din Veronika Jaklova (pian), Kristian Mracek (vioară) şi Dominik Velek (violoncel), dirijaţi de prof. Radek Krizanovsky de la Conservatorul din Praga, organizat de Ambasada României în Republica Cehă împreună cu ICR Praga. În cadrul evenimentului, va fi prezentată şi o expoziţie de pictură a pictorului Teodor Buzu.

* Prezentare de costume populare româneşti, însoţită de prelegeri ale etnografilor Marius Matei şi Claudiu Glăvan, la Palatul Primaţial din Bratislava, acţiune organizată de Ambasada României în Republica Slovacă în colaborare cu ICR Praga.

* Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu şi pianistul Viniciu Moroianu la sediul ICR Stockholm.

* Vernisajul expoziţiei „Personalităţile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918” la sediul ICR Beijing, însoţit de un recital de pian din compoziţiile lui Ciprian Porumbescu, susţinut de Luan Yuhe, student la Conservatorul de Muzică al Chinei.

* Concertul ansamblului cameral Violoncellissimo la sala OsloMet din campusul Universităţii din Oslo, organizat de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei şi cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

* Soprana Otilia Rădulescu Ipek va interpreta imnurile naţionale ale României şi Republicii Turcia la recepţia oferită la Ankara de Ambasada României în Republica Turcia.

* Recital de folk arhaic cu Florin Radu Ştefan, Petru Damşa şi Mihail Petruţ în Sala Sveda a Hotelului Hilton Baku, organizat de Ambasada României de la Baku cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Azerbaidjan.

 1-4 decembrie

Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Centrul Naţional al Cărţii organizează standul românesc la cea de-a XXX-a ediţie a Târgului Cărţilor Bune de la Wroclaw, care are loc la Hala Stulecia (Centennial Hall).

 1-19 decembrie 

Expoziţia de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România şi operele lor” organizată de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul general al României din Bilbao şi Consulatul onorific din Cantabria la Centrul Cultural Ramon Pelayo.

2 decembrie

* Concert de vioară şi orchestră la sala Orchestrei Simfonice Prezidenţiale din Ankara susţinut de Orchestra Simfonică Prezidenţială din Ankara, sub bagheta dirijorului de origine română Bujor Hoinic, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul este organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul în parteneriat cu Ambasada României în Republica Turcia şi cu Orchestra Simfonică Prezidenţială.

* Concertul Cvartetului Ad Libitum la Sala de concerte Kammermusiksa al a Filarmonicii din Berlin. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania şi cu Asociaţia Diaspora Română de la Berlin. Cvartetul de coarde format din Remus Azoiţei, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa, va fi acompaniat la pian de Cristian Niculescu.

* Concert extraordinar susţinut de violonistul Alexandru Tomescu acompaniat de Tudor Torge (chitară clasică), în Sala Ogival a Castelului „Sao Jorge” din Lisabona, un eveniment organizat de ICR Lisabona în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Lisabona, EGEAC şi Fundaţia Bonte.

* Proiecţia, la sediul ICR Beijing, a filmului documentar „Reflecţii asupra României – 5 feţe ale identităţii” (2022), regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, urmată de proiecţia scurtmetrajului de animaţie „Opinci”, regizat de Anton Groves şi Damian Groves.

* Recital cu Florin Radu Ştefan (nai, liră, chitară, cobză), Petru Damşa (clape) şi Mihail Petruţ (percuţii) la Muzeul Instrumentelor Naţionale din Baku. Vor fi interpretate compoziţii semnate de Gheorghe Zamfir, Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca.

* Recitalul Teatrului Muzical Ambasadorii la Bosendorfer Salon din Viena în interpretarea sopranei Andreea Bucur, solistului Andrei Racu, mezzosopranei Camelia Cuzub, tenorului Octavian Ene, bas-baritonului Sergiu Neamţu şi a baritonului Silviu Mihăilă.

* 2-11 decembrie

Expoziţia „Art Safari – Maeştrii artei româneşti” la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundaţia „Centrul Cultural ArtSociety”.

3-4 decembrie

* Masterclass pentru vioară şi muzică de cameră susţinut de profesorul Bujor Prelipcean, invitat al Academiei de Muzică Hochschule der Kunste Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri