Caută
Close this search box.

Doborârea zborului MH17. Doi ruşi şi un separatist ucrainean au fost condamnaţi pe viaţă

mh17

Un tribunal olandez i-a găsit vinovaţi de crimă, în cazul doborârii avionaului MH17, pe doi ruşi şi pe un separatist ucrainean.

Cei trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, pentru rolul pe care l-au jucat în doborârea avionului civil de linie, aparţinând Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, în iulie 2014, când toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit, relatează CNN, via News.ro.

Cetăţenii ruşi Igor Ghirkin, supranumit Strelkov, fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, şi Serghei Dubinski, fost angajat GRU, serviciul secret rus al informaţiilor militare, au fost condamnaţi alături de separatistul ucrainean Leonid Harcenko, care nu avea legături cu armata, dar ar fi condus o unitate de luptă în Doneţk, în luna iulie a anului 2014.

Un al patrulea suspect, rusul Oleg Pulatov, fost membru al forţelor speciale ruse Spetsnaz-GRU, a fost achitat.

Avionul Boeing 777, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, pe 17 iulie 2014, a fost vizat de un atac, deasupra estului Ucrainei, regiune controlată de separatiştii proruşi.

Aeronava se afla deasupra unei regiuni în care se dădeau lupte între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, când a fost lovit de o rachetă BUK, ce provenea din Rusia, au stabilit anchetatorii. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise.

Ancheta internaţională a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă furnizată de Moscova, trasă dintr-un sat care era deţinut la acea vreme de rebelii proruşi. Moscova a negat în repetate rânduri orice implicare în incident.

Judecătorul-şef Hendrik Steenhuis a declarat în timpul citirii verdictului că instanţa a stabilit că avionul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de fabricaţie rusă, deasupra unui teren agricol din estul Ucrainei.

Procurorii ceruseră arestarea şi condamnarea pe viaţă a celor patru suspecţi. Nici unul dintre ei nu a apărut în instanţă şi doar Pulatov a ales să numească avocaţi, care au pledat nevinovat, în numele său.

Igor Ghirkin, în vârstă de 51 de ani, un fost spion rus, devenit aşa-zis ministru al Apărării al regiuni separatiste Doneţk, se afla în contact cu Moscova, pentru a obţine un sistem de rachetă, potrivit parchetului.

Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, care are şi el legături cu serviciile ruse de informaţii, ar fi fost şeful serviciilor militare de informaţii separatiste proruse şi ar fi dat ordine, cu privire la rachetă.

Subordonaţii lor – Oleg Pulatov, un fost militar din cadrul Forţelor Speciale Ruse, şi Leonid Harcenko, în vârstă de 50 de ani, care ar fi condus o unitate separatistă, au jucat un rol direct în trimiterea rachetei către locul de lansare, a acuzat Parchetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri