Caută
Close this search box.

Fular buclucaş. Viktor Orban provoacă scandal şi în Ucraina

viktor orban

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Kiev, pentru a da explicaţii, după ce premierul Viktor Orban a apărut în public, la un meci de fotbal, purtând un fular cu harta Ungariei Mari, din care făceau parte teritorii care în prezent sunt ucrainene, relatează Reuters

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi nu respectă principiile politicii europene”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Ciudat pare a fi că poza asociată acestei postări este de pe contul de Twitter al lui Viktor Orban, care pare preocupat să scoată în evidenţă prezenţa hărţii Ungariei Mari, pe fularul său.

Ucraina doreşte scuze şi o respingere a oricăror pretenţii maghiare asupra teritoriului ucrainean, a precizat oficialul de la Kiev, citat de News.ro.

În presa ucraineană, au apărut imagini cu Viktor Orban care, la întâlnirea cu un fotbalist maghiar, a purtat un fulgar cu harta „Ungariei Mari”, ce includea teritorii care acum fac parte din statele vecine – Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina.

Şi MAE român a reacţionat anterior la gestul premierului Viktor Orban.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral”, a transmis MAE.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a punctat MAE român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri