Caută
Close this search box.

Germania va califica Holodomorul Rusiei Sovietice contra Ucrainei, din anii 30, drept genocid

holodomor

Germania urmează să adopte o rezoluţie, prin care să recunoască drept genocid foametea din Ucraina, provocată deliberat, în urmă cu 90 de ani, de către regimul sovietic stalinist.

Aşa stipulează un proiect de rezoluţie al coaliţiei aflate la putere, dar şi al opoziţiei, relatează AFP, via News.ro.

Acest proiect de rezoluţie, depus de către coaliţia aflată la putere – din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) – şi opoziţia conservatoare – Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Social Creştină (CSU) – urmează să fie dezbătut miercuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

În anii 1932 şi 1933, aproximativ 3,5 milioane de ucraineni au fost victime ale Holodomorului – care în ucraineană înseamnă ”exterminare prin foamete”, comis de către regimul stalinist.

Recoltele erau confiscate, în numele colectivizării pământului.

Această foemete face parte ”din lista crimelor inumane comise de către sisteme totalitare care au făcut să dispară milioane de vieţi omeneşti în Europa, mai ales în prima jumătate a secolului XX”, condamnă autorii acestei rezoluţii, pe care AFP scrie că a consultat-o.

Această crimă ”face parte din istoria noastră comună, ca europeni”, se arată în proiect. ”Întreaga Ucraină a fost atinsă de foamete şi represiune, şi nu doar regiunile producătoare de cereale”, se mai arată în acest proiect de rezoluţie.

”!În perspectiva actuală, este aşadar evident că este vorba despre un genocid pe plan istoric şi politic”, se arată în document.

Această clasificare drept ”genocid” – un concept forjat în al Doilea Război Mondial – are o semnificaţie actuală, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

”Încă o dată, violenţa şi teroarea trebuie să priveze Ucraina de bazele sale vitale şi să supună întreaga ţară”, denunţă deputatul ecologist Robin Wagener, unul dintre iniţiatorii textului.

Calificarea Holodomor drept genocid este ”un semnal de avertisemnt”, în opinia sa. Preşedintele rus Vladimir Putin ”se înscrie în tradiţia crudă şi criminală a lui Stalin”, denunţă Robin Wagener.

Ucraina face campanie, de ani de zile, ca Holodomor să fie recunoscut drept genocid.

Rusia refuză în mod categoric o asemenea clasificare, pentru că marea foamete care a făcut ravagii în fosta Uniune Sovietică la începutul anilor ’30 nu a făcut doar victime în Ucraina, ci şi în Rusia, Kazahstan, Germania şi în alte popoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri