Caută
Close this search box.

Grupul paramilitar Wagner, dat în judecată în Marea Britanie de victime ucrainene

wagner

Ucrainenii care au fugit din ţară în timpul războiului şi susţin că au fost victime ale grupării paramilitare ruse Wagner vor declanşa acţiuni în justiţie în Regatul Unit împotriva acestei organizaţii despre care se presupune că este apropiată regimului de la Moscova, a anunţat, marţi, unul dintre avocaţii care îi reprezintă, relatează News.ro citând AFP.

Această acţiune declanşată împotriva grupului Wagner şi a liderului său, EvghenI Prigojin, ”va fi adusă în faţa Înaltei Curţi de la Londra” şi are ca scop obţinerea de despăgubiri financiare, a declarat Jason McCue, de la firma de avocatură McCue Jury and Partners, în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor.

”Este pentru prima dată în lume când Wagner şi oamenii lor sunt daţi în judecată de victime pentru terorism, folosirea armelor de război şi pentru războiul ilegal al lui Putin”, a precizat el, subliniind curajul demersului.

”Este un moment istoric, dar alte acţiuni vor începe în curând în Statele Unite şi Regatul Unit”, a spus el.

Gruparea Wagner este suspectată de ani de zile de către statele occidentale că a efectuat operaţiunile de bază ale Kremlinului în diferite teatre de operare, afirmaţii pe care Moscova le-a negat mereu.

Cu toate acestea, Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat Kremlinului, a recunoscut la sfârşitul lunii septembrie că a fondat gruparea Wagner în 2014, numind organizaţia un ”pilon” pentru apărarea intereselor ruse.

Prezenţa grupării în Ucraina datează din 2014, când oamenii săi au fost observaţi alături de separatişti pro-ruşi în estul ţării. Iniţial, nu au fost foarte prezenţi la începutul invaziei ruse a ţării, din februarie 2022, însă în prezent, mercenarii grupării Wagner au devenit, potrivit experţilor, a prezenţă esenţială pentru armata rusă, care a suferit înfrângeri majore în ultimele săptămâni.

Mercenarii Wagner, a căror prezenţă a fost documentată timp de opt ani în Siria în sprijinul regimului Assad şi în Libia, sunt de asemenea prezenţi în Republica Centrafricană şi Mali, unde sunt acuzaţi în mod regulat de abuzuri împotriva populaţiei civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri