Caută
Close this search box.

IGSU: 6.500 de incendii de locuinţe şi 5.905 victime, în ultimii 10 ani

incendii

Aproximativ 6.500 de incendii la locuinţe au avut loc, în medie, anual în România în ultimii zece ani, în urma acestora fiind înregistrate 5.905 victime, dintre care 2.025 au decedat, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), prezentate de Gabriel Duduc, adjunctul Inspectorului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Majoritatea incidentelor se petrec, de obicei, în sezonul rece, când, pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creştere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii şi copiii sunt principalele victime. Cauzele principale ale incendiilor produse în ultimii zece ani sunt utilizarea coşurilor de fum defecte sau necurăţate (31%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii (23%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%). Scăpările de gaze au reprezentat o altă cauză generatoare de situaţii de urgenţă, astfel că în ultimii 10 ani au fost înregistrate 800 de incidente la nivel naţional, în urma cărora 210 persoane au fost rănite, iar 40 au decedat”, a precizat Duduc, la conferinţa de presă ocazionată de împlinirea a 10 ani de parteneriat IGSU, E.ON şi i Delgaz Grid.

Potrivit datelor furnizate de oficialul IGSU, evoluţia incendiilor la locuinţe, începând cu ianuarie 2012 şi până la finalul lunii decembrie 2021, a fost dinamică, înregistrându-se 65.033 de incendii, cu un vârf în anul 2021 de aproximativ 7.000. De remarcat că, după anul 2012, când a început campania „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” realizată în cadrul acestui parteneriat, s-a constatat o scădere a numărului de incendii, fiind înregistrate valori semnificativ mai scăzute decât media pe cei zece ani.

Potrivit unui sondaj IRES comandat de IGSU, unul din patru români recunoaşte că îşi lasă copiii mai mici de zece ani nesupravegheaţi în locuinţă. De asemenea, 64% dintre cei chestionaţi consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securităţii micuţilor în casă sau gospodărie. Totuşi, în perioada ianuarie 2012-decembrie 2021, un număr de 106 copii şi-au pierdut viaţa ca urmare a incendiilor produse la locuinţe. În anul 2013 a fost înregistrat un vârf de 20 de decese, după care a urmat o tendinţă de scădere, ajungând la 5 în anul 2021.

Deşi numărul victimelor în rândul copiilor este în scădere, aceştia rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuinţe sau gospodării. În cele mai multe situaţii, ei nu pot aprecia pericolele din jur şi le lipseşte puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care şi-au pierdut viaţa, aproximativ 63% provin din mediul rural, iar 37% din mediul urban. Din acest motiv, conştientizarea adulţilor cu privire la responsabilitatea care le revine în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de siguranţă în locuinţe este şi va rămâne obiectivul principal al parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, conform aceleiaşi surse.

„Conlucrarea eficientă între instituţiile guvernamentale, societatea civilă şi cetăţeni în domeniul pregătirii în faţa situaţiilor de urgenţă reprezintă un punct de plecare, care este necesar a fi puternic înrădăcinat în modul de gândire al nostru, al tuturor, scopul fiind protejarea vieţii cetăţenilor şi a bunurilor acestora. Timp de un deceniu, împreună am depus eforturi comune, susţinute pentru semnalizarea, prin proiecte diverse, a aspectelor vitale legate de acţiunile zilnice ale oamenilor care, din lipsă de informaţii, din necunoaştere, pot crea adevărate drame. Voi fi mereu un susţinător al proiectelor şi campaniilor de acest gen care implică pregătirea populaţiei în faţa situaţiilor de urgenţă iminente, adresându-vă, totodată, mulţumiri pentru sprijinul oferit în susţinerea acestei componente esenţiale a protecţiei civile”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul lui, general-locotenent Dan-Paul Iamandi, Inspector general IGSU, a subliniat faptul că perseverenţa este caracteristica celor implicaţi şi dedicaţi obiectivelor lor.

„Timp de un deceniu, instituţiile noastre au demonstrat, prin acţiunile comune derulate la nivel naţional, că nimic nu este prea greu, atunci când vorbim despre soluţii care să salveze vieţi şi să protejeze bunurile populaţiei din calea dezastrului. Salut, cu recunoştinţă, efortul depus de toţi cei implicaţi în acest proces continuu de promovare a mesajului preventiv în rândul publicului şi a îndemnului constant manifestat, prin modalităţi diverse, la responsabilizare în faţa riscului”, a afirmat acesta.

În intervenţia sa, Volker Raffel, director general al E.ON România, a spus că în cei zece ani de parteneriat au fost puse în practică o serie de iniţiative extraordinare şi s-au transmis oamenilor informaţiile de care au nevoie pentru a putea preveni situaţiile periculoase.

„Peste 10 milioane de români au fost implicaţi direct în acţiunile de informare şi prevenire a riscurilor prin intermediul a 40.000 de activităţi derulate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în parteneriat cu E.ON şi Delgaz Grid, în ultimii zece ani. Totodată, în fiecare an, aproximativ 5 milioane de oameni au fost beneficiarii campaniilor derulate prin toate canalele de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Valoarea investiţiilor în acest proiect se ridică deja la 8,85 milioane de euro. Rezultatele sunt vizibile, incidentele de natura intoxicaţiilor cu monoxid de carbon şi a exploziilor din zona de activitate a companiei noastre s-au redus la jumătate. De mare importanţă, pe lângă campaniile de informare, au fost investiţiile făcute de la intrarea pe piaţa din România, de circa 2 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice”, a afirmat Volker Raffel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri