Caută
Close this search box.

Joe Biden vrea să discute cu Xi Jinping despre „liniile roşii” reciproce care nu trebuie depăşite

sua

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat miercuri dorinţa de a discuta cu omologul său chinez Xi Jinping, în timpul summitului şefilor de stat ai ţărilor din G20 prevăzut la mijlocul lui noiembrie, despre „liniile roşii” reciproce care nu trebuie depăşite, informează AFP.

„Ceea ce eu vreau să fac împreună cu el, atunci când vom vorbi, este să stabilim liniile roşii” pe care trebuie să le respectăm, a declarat liderul american democrat în timpul unei conferinţe de presă la Washington.

Biden a precizat că vrea să analizeze existenţa unui eventual conflict între „ceea ce el (Xi Jinping) apreciază că ţine de interesele naţionale critice ale Chinei şi ceea ce eu ştiu că sunt interesele naţionale critice ale SUA”.

Preşedintele american s-a declarat gata să lucreze la soluţionarea unui astfel de conflict, în condiţiile în care relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au tensionat şi degradat recent.

Liderul de la Casa Albă se va deplasa la sfârşitul săptămânii în Asia, iniţial pentru un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o reuniune a G20 în Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) la Bangkok.

Este vorba despre reuniuni strategice pentru SUA, care au identificat China drept „singurul rival” pe termen lung şi care încearcă să ralieze cauzei lor alte ţări, în special în Asia de Sud-Est, care sunt reticente în a se opune Beijingului.

Preşedintele american a confirmat miercuri că va aborda în timpul întrevederilor sale cu Xi Jinping şi problema foarte sensibilă a Taiwanului.

„Doctrina asupra Taiwanului nu s-a schimbat deloc”, a mai spus Biden, evitând să reformuleze precedentele sale afirmaţii care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă insula va fi atacată.

Luna trecută, Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat cu ocazia Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), întărindu-şi statutul de cel mai puternic lideri chinez după Mao Zedong. Aceasta suscită temerea Taiwanului, dar şi a Washingtonului, că Beijingul şi-ar putea înteţi eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula.

Washingtonul menţine, istoric vorbind, o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o eventuală intervenţie militară americană în cazul în care Taiwanul va fi atacat de China, notează AFP.

Citeşte şi: Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul G20

China populară consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit deocamdată să o reunifice cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949, mai scrie sursa citată.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri