Caută
Close this search box.

Lituania cumpără din SUA opt sisteme HIMARS

Lituania va achiziţiona din SUA 8 sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, pentru suma de 495 milioane de dolari, transmite AFP, citând responsabili ai celor două părţi.

Sistemele HIMARS, care vor fi livrate în 2025 şi 2026, vor furniza „o capacitate şi o putere complet noi, pe care Lituania nu le-a avut niciodată”, a declarat ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, citat de Agerpres.

„Vânzarea propusă va contribui la obiectivele militare ale Lituaniei, şi anume modernizarea capacităţilor sale, simultan cu creşterea suplimentară a interoperabilităţii cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a transmis Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA) într-un comunicat.

Sistemele HIMARS livrate Ucrainei sunt considerate unele dintre armamentele cele mai eficace din arsenalul său în conflictul cu Rusia.

Ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră în UE şi NATO, Lituania alocă pentru apărare peste 1,6 miliarde de euro, adică 2,52% din PIB. Ţara baltică va fi gazda unui summit al Alianţei în iulie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri