Caută
Close this search box.

Moody’s: Riscurile cresc pe tot spectrul creditului, pe măsură ce condițiile devin vitrege

moody's

Agenţia globală de rating Moody’s avertizează într-o analiză recentă că „condițiile globale de creditare vor rămâne vitrege, la începutul anului viitor, deoarece inflația persistentă, ratele dobânzilor mai mari și perspectivele mai sumbre de creștere a PIB-ului aruncă un dubiu asupra creditării”.

După mai bine de un deceniu de condiții de creditare benefice, alimentate de rate scăzute ale dobânzilor și lichiditate abundentă, explică Moody’s, ciclul creditului s-a transformat rapid și riscurile cresc pe tot spectrul creditului, cu probabilitatea de a accelera și lichiditatea să rămână limitată.

Cinci teme de credit de bază vor fi de prim rang, pentru participanții de pe piață. Temele de credit pentru 2023 sunt (1) rate ale dobânzilor mai mari și o creștere mai lentă, (2) realinieri geopolitice, (3) provocări sociale, (4) expunerea și atenuarea schimbărilor climatice și (5) finanțarea digitală.

Unele teme vor fi esențiale pentru perspectivele de creditare ale emitenților de datorii, în timp ce altele vor oferi un context de credit mai larg sau vor deveni mai relevante, pe termen lung.

Aceste teme se vor întinde pe sectoare și regiuni și se vor intersecta și suprapune în moduri diferite. Acest ciclu de creditare se conturează a fi neobișnuit de imprevizibil, cu riscuri ferme în declin.

Ratele dobânzilor au crescut foarte repede, iar mediul cu rate mai mari va coexista cu încetinirea creșterii, pentru o perioadă de timp.

Conflictul Rusia-Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa, care generează riscuri economice, fiscale și sociale, în timp ce continuă
întreruperea lanțului de aprovizionare, care rămâne o moștenire a pandemiei de COVID-19.

download aici analiza Moody’s completă

Pe măsură ce condițiile se vor înăspri, cele mai mari efecte negative vor fi asupra sectoarelor în care câștigurile sunt sensibile la ciclul economic și asupra claselor de active sensibile la rata dobânzii.

Creșterea implicită și lichiditatea mai slabă vor rezulta din condiții mai stricte. Ratele de nerambursare corporative vor depăși media pe termen lung, până în septembrie, anul viitor, conform așteptărilor noastre de referință, dar ar trebui să rămână cu mult sub nivelurile maxime ale pandemiei.

Dar, în cazul unei încetiniri profunde a economiei globale, falimentele s-ar intensifica, majoritatea pagubelor fiind în rândul companiilor cu rating scăzut.

Creșterea nivelului de nerambursare a datoriilor suverane indică de asemenea o creștere a presiunii asupra debitelor suverane cu o calitate scăzută a creditului.

Înăsprirea politicii monetare se va întrerupe probabil până la jumătatea anului, creând terenul pentru o potențială stabilizare a condițiilor.

Mediul de finanțare ar putea începe să dea semne de stabilizare, în a doua jumătate a anului 2023, dacă inflația va fi sub control, iar băncile centrale atenuează majorările ratelor, deși condițiile de creditare vor rămâne probabil provocatoare.

Direcția politicii Chinei zero-COVID ar putea deveni de asemenea mai clară până în acel moment. Dar traiectoria conflictului Rusia-Ucraina și adaptarea Europei la noile realități energetice sunt extrem de incerte.

„În timp ce vom urmări depășirile ciclice, evaluăm și unde există buzunare de rezistență și oportunități”, scrie Moody’s.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri