Caută
Close this search box.

Moscow Times, ambiguu, se întreabă dacă Rusia ar putea distruge barajul ucrainean Kakhovka

kakhovka

Barajul Kakhovka, din sudul Ucrainei, a devenit obiectul unor speculații intense, în condițiile în care forțele Kievului au avansat în Regiunea Herson, în ultimele săptămâni, scrie The Moscow Times.

Iar aceste speculații nu au făcut decât să se intensifice, de când Rusia a anunțat că își va retrage forțele, de pe malul drept al râului Nipru, abandonând orașul Herson.

Rusia a acuzat în repetate rânduri Ucraina de atacarea barajului, comandantul militar rus în Ucraina, Serghei Surovikin, afirmând luna trecută că Kievul pregătește un „atac masiv cu rachete”.

Oficialii ucraineni au respins afirmațiile potrivit cărora ar viza în mod deliberat infrastructura civilă. Iar președintele Volodomir Zelenski a avertizat că forțele rusești ar putea arunca în aer ele însele barajul și instalația hidroelectrică, precizând că acesta ar fi un atac „terorist”.

Faptul că ambele părți au arătat cu degetul a stârnit temeri că barajul ar putea fi distrus în mod deliberat – un eveniment care, potrivit experților, ar provoca probabil distrugeri în masă și ar declanșa o criză umanitară într-o zonă din sudul Ucrainei, conform Ştirile TVR.

Construit în 1956, Kakhovka este cea mai sudică dintre cele șase centrale hidroelectrice construite de-a lungul râului Nipru, în perioada sovietică. În aval de Kakhovka, se află un canal de mare adâncime, care se extinde până la Marea Neagră.

Având o înălțime de aproximativ 30 de metri și o lățime de peste 3,2 kilometri, barajul stochează aproximativ aceeași cantitate de apă ca Marele Lac Sărat, din statul american Utah.

Fiind una dintre cele trei treceri majore de-a lungul Niprului, în Regiunea Herson, barajul a fost o linie de aprovizionare critică pentru forțele rusești care luptă pe malul drept al râului, de la începutul invaziei din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri