Caută
Close this search box.

OMS va înlocui „variola maimuţei” cu termenul de „Mpox”

oms

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul „mpox” ca sinonim pentru variola maimuţei şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru după ce organizaţia a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă şi stigmatizantă, relatează Reuters şi AFP.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul ‘variola maimuţei’ va fi eliminat treptat”, deşi va putea fi căutat în clasificarea internaţională a bolilor, a anunţat OMS, care are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente.

„Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat ‘mpox’ poate fi folosit în alte limbi”, a subliniat OMS, citat de Agerpres.

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie.

Termenul „Mpox” va înlocui complet „variola maimuţei” după o perioadă de tranziţie de un an. „Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global”, a afirmat OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri