Caută
Close this search box.

Pacienții cu paralizie spinală ar putea fi tratați prin stimulare electrică

paralizie spinală

O nouă descoperire medicală marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale. 9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale și-au recăpătat capacitatea de a merge cu ajutorul stimulării electrice.

Potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, Elveția, publicat în revista Nature, cercetătorii au urmărit 9 pacienți cu paralizie spinală care, după ce au urmat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării responsabile de controlul picioarelor și fizioterapie, și-au recăpătat capacitatea de a merge după 5 luni.

Pentru a investiga mecanismul neurologic din spatele acestui fenomen, oamenii de știință au reprodus condițiile de studiu pe animale de laborator și au identificat o clasă de neuroni, activată în timpul stimulării electrice, care ar juca un rol cheie în reabilitarea motorie. Potrivit autorilor, această descoperire marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Măduva spinării reprezintă o structură a sistemului nervos central al cărei scop este de a conecta creierul cu restul corpului: datorită nervilor spinali, care formează adevărate circuite de conexiune nervoasă, creierul trimite semnale electrice care îi permit să controleze diferitele părți ale corpului pentru a se ridica, a se mișca și a merge.

O traumă cauzată de un traumatism puternic, cum ar fi un accident de mașină sau o căzătură urâtă, poate provoca o leziune care duce la distrugerea conexiunilor nervoase din măduva spinării, întrerupând comunicarea cu creierul și ducând la paralizie permanentă, în zona afectată.

În cazurile în care leziunile afectează măduva spinării inferioare, zona responsabilă pentru controlul motor al picioarelor, rezultatul este adesea pierderea capacității de a merge și afectarea altor funcții în care sunt implicați neuronii motori, cum ar fi funcția intestinală și vezicală sau activitatea sexuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri