Caută
Close this search box.

Proteste fără precedent. Statele Unite insistă pentru respectarea dreptului de a manifesta, în China

Poliția a arestat luni două persoane la Shanghai, unde manifestanții s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricțiilor de sănătate legate de Covid și pentru a cere mai multe libertăți.

O mișcare fără precedent agită apele în China de localnici care pun sub semnul întrebării politica «zero Covid» susținută și promovată de liderul de la Beijing, Xi Jinping. ​Manifestațiile împotriva restricțiilor sanitare impuse populației chineze, au provocat un val de susținere în Paris, Londra, Tokyo și Sydney – după cum a observat Reuters.

În mare parte sunt tineri chinezi care studiază în alte țări. Este un exemplu rar de solidaritate în rândul chinezilor aflați în străinătate, mobilizați pentru a contesta politica Beijingului.

Zeci de protestatri s-au strâns luni, în cartierul de afaceri a regiunii Hong Kong, locul în care s-au derulat manifestațiile anti-guvernamentale în 2019.

La Paris, în fața Centrului Pompidou, unii manifestanți au depus buchete de flori și au aprins candele pentru persoanele care au pierit în incendiul de la Urumqi, capitala regională a Xinjiang. Mulți au criticat politica dusă de Xi Jinping și de Partidul Comunist.

Un purtător de cuvânt al diplomației americane a precizat, luni, că „toată lumea are dreptul de a manifesta, pașnic, în Statele Unite dar și în lume, inclusiv în China”.

Statele Unite consideră că vaccinarea și testele sunt mai eficace pentru combaterea coronavirusului, decât restricțiile extrem de stricte, a ținut să adauge oficialul american.

Manifestanti flutura foi albe în cadrul unui protest ce are loc la Beijing, împotriva masurilor anti-Covid
Foto: AP Photo/Ng Han Guan

De câteva zile, manifestații au loc în diverse puncte din China, oameni ce răspund unor apeluri lansate pe rețelele sociale și care au ieșit în stradă în Beijing, la Shanghai, la Wuhan dar și în multe alte orașe. Nu au existat ciocniri între protestatari și forțele de ordine – acestea din urmă au cerut manifestanților să șteargă, însă, imaginile filmate la proteste iar în presa locală nu au apărut, deloc, referiri la aceste evenimente.

Ce este inedit este că se pot auzi protestari care cer demisia liderului de la Beijing, Xi Jinping.

De fapt, numeroși chinezi au început să protesteze în urma unui incendiu în care au pierit 10 persoane iar 9 au fost rănite, săptămâna trecută, într-un imobil situat în Urumqi, capitala regională a Xinjiang. Acest imobil fusese blocat, practic, de autorități, deoarece exista un focar de Covid astfel că pompierii nu au putut interveni pentru a stinge flăcările. Pur și simplu, nemulțumirea oamenilor a explodat din cauza acestei drame. Este un element foarte important iar de aici mișcarea s-a răspândit în întreaga țară.

De fiecare dată, mesajul manifestanților este unul politic. Protestele îl vizează direct pe liderul de la Beijing, pe Xi Jinping dar și Partidul Comunist.

Peste tot, oamenii cer sfârșitul carantinelor și relaxarea restricțiilor sanitare, scrie RFI.

Duminică, mulțimi de protestatari, răspunzând apelurilor de pe rețelele de socializare, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989, notează AFP și France24.

Un incendiu soldat cu morți din Urumqi – un oraș din vestul regiunii Xinjiang care se află sub restricții Covid din august – ar fi fost declanșatorul protestelor din weekend, notează BBC, citat de hotnews.ro.

Demonstranții s-au adunat duminică într-un cartier din Shanghai pentru a protesta față de politica strictă a Chinei, care este în vigoare de aproape trei ani, dar și pentru a cere mai multă libertate politică.

Au izbucnit ciocniri cu poliția și numeroase persoane au fost arestate, iar corespondentul BBC a fost bătut de polițiști. Poliția din Shanghai nu a precizat încă numărul de rețineri din timpul weekendului.

Străzile închise duminică seară după proteste au fost redeschise luni dimineață, cu o prezență mai redusă a poliției, dar au fost ridicate garduri albastre de-a lungul trotuarelor pentru a împiedica orice alte adunări.

Proteste similare au izbucnit la Beijing și la Wuhan, ca urmare a numeroaselor apeluri lansate pe rețelele de socializare de cetățeni nemulțumiți.

Manifestațiile din China sunt supranumite „protestele foii albe” deoarece oamenii ies în stradă ținând foi albe, fără un mesaj. Lipsa unui slogan nu a oprit însă forțele de ordine să intervină și să facă arestări.

Mass-media de stat – o portavoce a Partidului Comunist Chinez aflat la putere – nu a relatat nimic despre proteste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri