Ospitalitatea, peisajele şi, nu în ultimul rând, farmecul arhaic al satelor româneşti. Iată motivele pentru care turiştii vin în ţara noastră. Maramureşul e o zonă de interes. Din păcate, în ultimele decenii, în peisajul rural au apărut construcţii de un gust îndoielnic şi care nu au nimic de-a face cu tradiţia. Despre necesitatea păstrării arhitecturii locale vorbeşte şi Charlie Ottley, celebrul realizator britanic al seriei de documentare dedicate ţării noastre.
„Astăzi suntem una dintre cele mai diversificate ţări din Europa şi apreciem toate influenţele istorice”.
România rurală este un tărâm al contrastelor. Construcțiile vechi, tradiționale sunt eclipsate de cele noi, cu BCA, termopan și tablă. În ultimele decenii, nimeni nu s-a preocupat de faptul că frumusețea tradiţională a satului a fost afectată și i-a îndepărtat pe turiști.
Un astfel de loc este Şirnea, un sătuc din comuna Fundata. Aici, la poalele Carpaţilor, a ales să locuiască Charlie Ottley.
Charlie Ottley, realizator TV: „Şirnea îşi pierde atractivitatea pentru turişti, după ce au fost eliberate avize pentru tot mai multe case urâte din beton.”
„Am văzut asta în localităţi din Maramureș, unde au demolat casele de lemn şi au construit altele de beton. Noi avem o expresie în Anglia: ‘să te împuşti singur în picior”, atrage atenția Charley Ottley.
În Valea Izei satele au devenit așezări pestrițe, cu construcții vechi și noi, cu acoperișuri din tablă, alături de cele cu şindrilă sau ţiglă, cu construcții supraetajate alături de cele scunde, bătrânești. Un contrast neplăcut şi greu de explicat.
În Fundata, de exemplu, nu se mai poate construi după bunul plac. Regulile se aplică și în cazul caselor deja existente, cumpărate de la localnici.
Există şi români care au construit pensiuni cu stâlpi groși de lemn, mobilier tradițional, acoperiș cu şiţă, țiglă sau stuf, dar care oferă confortul unui hotel de patru stele.