Caută
Close this search box.

Refugiaţi Ucraina. Mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile, pentru asistarea medicală

refugiaţi ucraina

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul MSD, pune la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile, în valoare de 185.000 de eurom pentru asistarea medicală a refugiaților ucraineni din Republica Moldova

România și Republica Moldova sunt țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni.

Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina, alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.

Războiul din Ucraina a perturbat grav accesul la îngrijirile de sănătate de care au nevoie în mod normal femeile însărcinate și nou-născuții.

Este vorba de riscuri crescute de deces matern și neonatal, de îmbolnăviri și complicații, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naștere, dar și de un risc crescut de pierdere a sarcinii.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a pus la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 de Euro către Asociația Sănătate pentru Tineri din Chișinău, în vederea întăririi capacității rețelei de specialiști Youth Klinic (centre de sănătate prietenoase tinerilor) de a furniza servicii medicale și psiho-sociale prin servicii mobile.

Proiectul “Intervenție de urgență în sprijinul femeilor însărcinate refugiate și copiilor din Ucraina”, implementat printr-un nou grant MSD for Mothers, vizează circa 70.000 de femei însărcinate, mame și copii ucraineni ce au găsit refugiu sau doar tranzitează România și Republica Moldova, precum și tinerii vulnerabili din mediul rural din cele două țări.

În 3 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale și psiho-sociale mobile Youth Klinic, autoritățile din Republica Moldova alături de reprezentanții Organizației Salvați Copiii și Asociației Sănătate pentru Tineri din Chișinău au dezbătut importanța dezvoltării serviciilor mobile în garantarea accesului la servicii medicale mobile pentru populația vulnerabilă.

„Numărul nașterilor premature a crescut în Ucraina, din cauza accesului îngreunat la control medical și medicamente și expunerii unor condiții precare de viață. Anxietatea, de asemenea, afectează grav sarcina.

Mamele și nou-născuții au nevoie de asistență umanitară urgentă și este una dintre prioritățile noastre”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri