Caută
Close this search box.

Rusia acuză Ucraina că a executat prizonieri de război ruși: „Zelenski va răspunde în faţa tribunalului istoriei”

soldaţii ruşi

Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că Ucraina a executat cel puţin 10 prizonieri de război ruşi, acuzând Kievul de comiterea unor crime de război pe care, potrivit Moscovei, Occidentul le ignoră şi pentru care promite că preşedintele Volodimir Zelenski va fi judecat.

Ministerul rus a reacţionat astfel la o înregistrare video care circulă pe reţelele sociale ruseşti şi care ar arăta execuţia unor prizonieri de război.

Filmarea ar fi fost făcută în Makiivka, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, relatează News.ro citând Reuters. Videoclipul arată presupuşi soldaţi ruşi, culcaţi la pământ, după ce s-ar fi predat unor bărbaţi înarmaţi care au banderole galbene pe braţe. Ulterior, se aud focuri de armă automată, iar apoi sunt filmate cadavrele celor executaţi, cel puţin 12.

Autenticitatea înregistrării nu poate fi confirmată. Nu este clar când a fost filmat videoclipul sau cine l-a filmat, subliniază agenţia Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că videoclipul arată „uciderea deliberată şi metodică a peste 10 militari ruşi imobilizaţi de către soldaţi ucraineni degeneraţi”.

„Această ucidere brutală a militarilor ruşi nu este nici prima, nici singura crimă de război”, a comentat Ministerul rus al Apărării.

„Este o practică obişnuită în rândul Forţelor Armate ale Ucrainei, care este susţinută în mod activ de regimul de la Kiev şi ignorată în mod flagrant de către patronii săi occidentali”, acuză ministerul condus de Serghei Şoigu.

Deocamdată Kievul nu a răspuns acestor acuze, dar Ucraina la rândul ei a acuzat în repetate rânduri Rusia de crime de război, afirmaţii pe care Moscova le-a negat.

Citeşte şi: Rusia edifică noi fortificaţii în Crimeea

La începutul acestei săptămâni, OHCHR (Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului), grupul ONU care monitorizează respectarea drepturilor omului în războiul din Ucraina, a acuzat ambele părţi de încălcarea drepturilor prizonierilor de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri