Caută
Close this search box.

Salvaţi Copiii a inaugurat un centru de servicii integrate, pentru copiii şi părinţii din Ucraina

salvaţi copiii

Organizaţia Salvaţi Copiii a inaugurat la Bucureşti un centru de consiliere şi servicii integrate pentru copii şi părinţi veniţi din Ucraina.

„Centrul oferă mai multe tipuri de servicii, în primul rând consiliere şi informare din toate zonele utile ucrainenilor – juridic, piaţa muncii, educaţie, servicii medicale, (…) oferă orientare în limba lor, (…) se oferă şi servicii pentru copii, adolescenţi, adulţi, cursuri de limba română pentru cine doreşte, loc de joacă pentru copii, suport în bunuri nealimentare, în vouchere pentru perioada de iarnă. Ne-am pregătit şi chiar azi am dat drumul la un suport cu vouchere cu 600 de lei pentru persoanele cu copii şi aparţinători pentru a-şi cumpăra haine, încălţări de iarnă în această perioadă, orientarea şi punerea în legătură cu şcolile, cu medici şi aşa mai departe”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

Potrivit acesteia, centrul amplasat pe Strada Matei Basarab este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 17,00, iar echipa de aici este formată din 35 de specialişti, scrie Agerpres.

Alte şapte astfel de centre sunt la Iaşi, Suceava, Baia Mare, Tulcea, Galaţi, Timişoara şi Târgu Mureş.

Alexandrescu a precizat că, până în prezent, Salvaţi Copiii a asistat peste 215.600 de ucraineni, dintre care circa 117.000 de copii.

Reprezentanţi ai organizaţiei sunt prezenţi în patru puncte de trecere a frontierei – Isaccea, judeţul Tulcea, Siret, judeţul Suceava, Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, Sculeni, judeţul Iaşi; în cinci centre de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil la Rădăuţi, judeţul Suceava, Galaţi, judeţul Galaţi, Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, Timişoara, judeţul Timiş şi în Bucureşti; în trei tabere mobile ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la Siret, Rădăuţi, judeţul Suceava, Huşi, judeţul Vaslui; în trei puncte de staţionare, două centre de zi, 13 unităţi de învăţământ din ţară. La Isaccea există şi o bucătărie mobilă.

Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a punctat că provocările cele mai mari vizează persoanele vulnerabile din Ucraina – vârstnici, persoane cu dizabilităţi, unde sistemul românesc este „slab” şi are „limitări”.

„Inclusiv pe zona de educaţie mai sunt anumite provocări, (…) sunt dublate de o oarecare rezervă a mamelor ucrainene de a-şi înscrie copiii în şcolile româneşti, în principal din cauza faptului că nu le sunt recunoscute de către Guvernul ucrainean studiile în România”, a adăugat Turza.

Un studiu internaţional relevă că jumătate dintre copii se simt mai neliniştiţi de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul celor de peste 16 ani, a informat Salvaţi Copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri