Caută
Close this search box.

SUA acuză Rusia şi China că îşi abandonează responsabilităţile la ONU în cazul Coreei de Nord

antonio guterres

SUA au acuzat Rusia şi China că protejează Coreea de Nord de orice acţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU şi au afirmat că cele două ţări „s-au dat peste cap” să justifice tirurile cu rachete balistice ale Phenianului, relatează Reuters.

SUA, Marea Britanie, Franţa, Albania, Irlanda şi Norvegia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, după ce Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri cu rachete, inclusiv un posibil tir eşuat cu o rachetă balistică intercontinentală.

„Nu poţi să-ţi abandonezi responsabilităţile în Consiliul de Securitate pentru că Republica Populară Democrată Coreeană ţi-ar putea vinde arme pentru a alimenta războiul tău de agresiune în Ucraina sau pentru că ai impresia că reprezintă o bună zonă-tampon regională pentru SUA”, a spus ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în cadrul Consiliului, referindu-se la Rusia şi China.

Este puţin probabil ca Rusia şi China să fie de acord cu vreo acţiune a Consiliului de Securitate din cauza tirurilor cu rachetă ale Coreei de Nord, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Chinei şi Rusiei au acuzat SUA că inflamează tensiunile cu exerciţiile militare de amploare organizate împreună cu Coreea de Sud.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a spus că, în loc de a alimenta tensiunile, SUA ar trebui să creeze condiţiile pentru reluarea unui dialog semnificativ cu Coreea de Nord.

„Consiliul ar trebui mai degrabă să joace un rol constructiv, decât să accentueze mereu presiunea. În circumstanţele actuale, Consiliul ar trebui în special să facă eforturi să reducă gradul de confruntare, să diminueze tensiunile şi să promoveze soluţiile politice”, a adăugat Zhang.

Într-o declaraţie comună remisă jurnaliştilor după reuniune, cei zece membri aleşi ai Consiliului de Securitate au condamnat tirurile cu rachete ale Coreei de Nord şi au făcut apel la acest organism „să vorbească pe o singură voce despre această chestiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri