Caută
Close this search box.

Turcia. 17 suspecţi, în detenţie preventivă, după atentatul din Piaţa Taksim

turcia

Un tribunal turc a ordonat plasarea în detenţie preventivă a 17 persoane, suspectate de implicare în explozia produsă duminică, în centrul oraşului Istanbul, în care au murit şase oameni şi peste 80 au fost răniţi.

Cei 17 fac parte dintr-un grup de aproape 50 de persoane arestate de poliţia din Istanbul, după atac. Printre ei se află şi cetăţeana siriană Ahlam Albashir, suspectată că a amplasat bomba, transmite Reuters, preluând agenţia turcă Anadolu, via Agerpres.

Potrivit Anadolu, ceilalţi sunt şoferul care a adus-o pe presupusa autoare a atentatului, şi alte persoane acuzate de autorităţi de ‘crimă cu bombă’ şi ‘subminarea unităţii şi integrităţii statului’.

Mai mult de jumătate dintre suspecţii reţinuţi urmau să fie deportaţi, a transmis Anadolu.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul de pe strada Istiklal, o arteră comercială pietonală foarte circulată.

Guvernul turc a acuzat imediat militanţi kurzi pentru explozie, iar poliţia a declarat că suspecta a fost instruită de militanţi kurzi în Siria.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Forţele Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi şi care includ miliţia kurdă siriană YPG, au negat implicarea.

Conform Anadolu, suspecta Albashir le-a declarat poliţiei şi procurorilor că sosise în Turcia în luna iulie după ce primise ordine de la YPG.

Ea a mai spus, citată de aceeaşi agenţie, că nu ştia ce se afla în geanta pe care i s-a spus să o lase la locul exploziei, şi că îi fusese înmânată de un alt suspect care a fugit apoi din Turcia.

PKK – considerată organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi UE – desfăşoară din 1984 o insurgenţă împotriva statului turc.

Ankara afirmă că YPG este o aripă a PKK. Washingtonul s-a aliat cu YPG în lupta contra Statului Islamic în Siria, provocând tensiuni în relaţia cu Turcia.

Joi, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a precizat că 13 persoane rănite în atac sunt în continuare în spital, dintre care două la terapie intensivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri