Un nou impas în aderarea României la Schengen: Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a spus un „nu” clar extinderii, din cauză că sistemul frontierelor externe nu ar funcționa

Austria spune clar nu extinderii Schengen în acest moment. Ministrul de Interne a venit cu precizări detaliate într-un interviu la televiziunea publică austriacă. Dacă vrea să-și mențină șansele aderării în acest an, România are de clarificat situația cu trei țări care se opun sau au rezerve – Olanda, Austria și Suedia. Potrivit unor surse consultate de Știrile TVR, acest lucru se va întîmpla în câteva zile.

Austria amplifică mesajul împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația. Într-un interviu acordat televiziunii publice austrice, ministrul de interne de la Viena a spus, între altele, că sistemul frontierelor externe nu funcționează.

El a recurs la două formule lingvistice pentru a accentua mesajul: clar NU pentru extindere și nu poate exista DA din partea ministrului austriac de interne.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne: Ca ministru de interne sunt responsabil pentru securitate în ţara noastră. Şi dacă văd că sistemul actual nu funcţionează, atunci nu-l pot face şi mai mare. Acesta este un moment nepotrivit pentru a face acest lucru acum. Prin urmare, în calitate de ministru de interne, mă pronunţ pentru un clar „nu” aici. Pentru că așa cum este sistemul acum, a eșuat. Acum avem controale la frontierele interne în aproape toate țările europene – ceea ce nu a fost ideea inițială.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, consideră inexplicabilă poziția Austriei după evaluarea Comisiei Europene, care a apreciat că România îndeplinește condițiile pentru a deveni stat membru Schengen. El afirmă că miniștrii justiției și de interne trebuie să fie categorici în dialogul cu Viena pe acest subiect, dar și cu Olanda și Suedia.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Din punctul de vedere al relațiilor economice investiționale și al liberei circulației a capitalurilor, Austria a profitat din plin de faptul că împreună, România și Austria sunt state membre ale Uniunii Europene. Nu văd de ce, în acest moment, privind ceilalți parametri care intră în domeniul acordului Schengen – libera circulație a cetățenilor, eliminarea frontierelor interne – România ar trebui să fie defavorizată. Este nevoie rapid de o clarificare, la inițiativa Bucureștiului.

Potrivit unor surse consultate pe acest subiect, România pregătește o reacție, care implică și ambasada noastră din Austria.

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI ar urma să dea un vot în privința extinderii Spațiului Schengen. Decizia se ia cu unanimitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *