Caută
Close this search box.

VIDEO Celula canceroasă, „fomistă” de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară care aduce medicului informații complete despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, în context anatomic și structural.

Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante, potrivit DC Medical.

Celulele tumorale sunt foarte active metabolic și consumă o cantitate ridicată de glucoză în comparație cu celulele sănătoase. PET-CT folosește un analog al glucozei drept radiotrasor (prescurtat, FDG), care se injectează intravenos și apoi se acumulează preponderent în țesuturile cu metabolism crescut. Astfel, această investigație detectează cu înaltă precizie locul celulelor tumorale în organism.

Examinarea PET-CT oferă rapid date despre funcționalitatea și structura țesuturilor, într-un mod superior investigațiilor convenționale, precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică. Imaginile PET fuzionează cu imaginile CT, alcătuind o hartă anatomică suprapusă celei metabolice a regiunii investigate.

„Medicina nucleară este într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic.

Principiul acestei tehnici constă în existența unui radio-izotop care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză”, a declarat Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

„Este o moleculă. Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radio-izotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii și comportamentul lui după introducerea intravenoasă este de captare în zona patologică, în zona tumorală, fie că este o tumoră primară, fie că este o tumoră secundară.

Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și crează o imagine. S-a ajuns la marea performanță de a crea o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție cerebrală, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte, foarte mare”, a mai spus medicul Ruxandra Vlădescu.

„Răspunsul va fi: ganglionul este activ metabolic deci pacientul are nevoie urgentă de tratament sau ganglionul nu este activ metabolic și nu este nevoie de tratament, el trebuie doar monitorizat”.

Procedura de scanare în sine durează 20–30 de minute, dar, împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare), durata totală poate ajunge la 3 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri