Caută
Close this search box.

VIDEO Igor Dodon condamnă războiul Rusiei în Ucraina, apoi se răzgândeşte

igor dodon

Fostul președinte prorus de la Chișinău, Igor Dodon, a făcut declarații surprinzătoare. Acesta a criticat în premieră bombardamentele rusești din Ucraina și a mulțumit României pentru ajutorul acordat, scrie publika.md.

Mesajul său vine la câteva zile de la eliberarea din arestul preventiv, după ce a fost acuzat printre altele de trădare națională:

„Este foarte tragic pentru noi, din cauza la aceste bombardamente ale Federaţiei Ruse spre Ucraina noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav”.

Întrebat expres dacă el condamnă atrocitățile din Ucraina, Dodon a răspuns:

„Evident, noi am rămas fără lumină, şi dumneavoastră, şi eu acasă, la mine la Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat şi 24 de ore!”.

Igor Dodon chiar a mulțumit României, pentru ajutorul acordat, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova:

„Închipuiţi-vă ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pentru 24 de ore, ce fac oamenii?

Trebuie de găsit o soluţie tehnică, dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulţumesc, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectaţi, malul drept al Nistrului, măcar.”

Dar totul a durat pentru puţin timp.

Dodon a revenit cu o altă declarație, în mai puțin de o oră, și a încercat să dreagă busuiocul, menționând că nu ar fi fost înțeles corect și că nu a „condamnat agresiunea cuiva”, conform ziarului Naţional.

„Eu nu-mi schimb opinia și poziția în funcție de ceea ce se întâmplă… presiuni în presă etc. Eu niciodată nu am condamnat agresiunea cuiva. Eu o să condamn agresiunea Rusiei, Ucrainei, României, SUA, dacă o să intre la noi pe teritoriu”, a revenit Dodon, cu o declarație pe holurile Curții Supreme de Justiție.

Dodon a ținut să se refere la niște scenarii ipotetice, punând pe picior de egalitate Rusia, care a fost declarată de Parlamentul European drept stat care finanțează terorismul, cu Ucraina și România.

„Iată, dacă Ucraina atacă Transnistria, atunci eu o să-i condamn. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu o să-i condamn. Dacă România atacă R. Moldova, atunci eu o să-i condamn. Dar ceea ce se întâmplă între Ucraina și Rusia e problema lor. Sunt două popoare frățești pentru noi și trebuie să avem relații bune. Ei o să se clarifice între ei”, a subliniat Dodon.

Totuși, socialistul admite că, din cauza bombelor rusești, R. Moldova a rămas fără lumină.

„Acum, ce ține de atacurile cu rachete, de pe urma cărora a avut de suferit sistemul energetic al Ucrainei. Evident că e o problemă pentru noi. Noi am rămas fără lumină. Eu nu cred că un om din R. Moldova o să spună că asta e bine. Cum e bine, dacă noi am rămas fără lumină?”, a întrebat Dodon.

Sursa citată nu a ezitat să atace din nou actuala guvernare, care nu s-ar fi îngrijit „într-un an de zile” ca R. Moldova să nu mai depindă de sistemul energetic al Ucrainei, fără să-și reproșeze ceva, după ce a făcut parte ani de zile din guvernarea comuniștilor în calitate de ministru al Economiei și apoi a condus R. Moldova din postura de președinte.

„Dar întrebarea e ce facem mai departe? Ce facem, dacă se mai repetă astfel de cazuri? Aici întrebare este către cei de la guvernare. Oameni buni, voi sunteți mai bine de un an la guvernare…

De ce nu v-ați gândit să faceți în așa fel, încât să nu mai depindeți – dacă se stinge lumina în Odesa, se stinge și la noi. Dar acum noi depindem de asta. Dacă se stinge lumina în Odesa, se stinge și la noi.

Aici trebuie de găsit soluția tehnică urgentă, pentru ca noi să nu ne mai pomenim în astfel de situații. Dar astfel de situații, cu regret, se vor mai repeta”, a spus Dodon.

Fostul președinte a făcut precizări și în legătură cu „frații români”, care ne oferă acum energie electrică.

„Acum ceea ce ține de români. Sunt frații noștri, tot timpul am spus asta. Dar fără unire. Ei cu ale lor, iar noi cu ale noastre. Eu, ce, trebuie să repet ce spune Maia Sandu – economisiți fraților energia electrică și dați-ne-o nouă? E bine că ne dau. E mai scumpă, bate la buzunar, dar bine că o avem”, a spus Dodon.

Fostul președinte al Republicii Moldova a fost eliberat din arest la domiciliu, în urma deciziei Magistraților Curții Supreme care l-au plasat sub control judiciar, fiind acuzat de diferite infracțiuni, printre care și trădare de patrie. Curtea Supremă a decis că fostul președinte pro-rus să nu aibă voie să părăsească țara timp de 60 de zile, pe lângă alte restricții. Dodon a fost arestat pe 24 mai, fiind acuzat că ar fi primit bani de la oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, și va fi eliberat duminică, 20 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri