Caută
Close this search box.

VIDEO Marea actriţă Mariana Mihuţ împlineşte azi 80 de ani

mariana mihuţ

Mariana Mihuţ, una dintre marile doamne ale scenei româneşti, care şi-a pus harul în mod inegalabil, în rolurile interpretate, împlineşte 80 de ani.

„Îi suntem recunoscători pentru activitatea sa din teatru, cinematografie, radio şi televiziune, îi dorim putere de muncă şi cât mai multe apariţii în spaţiul cultural românesc!”, a transmis Ministerul Culturii.

Cu un destin aparte, primul său rol mare a fost cel al Martei, din filmul „Pădurea spânzuraţilor” (1965), în care a distribuit-o regizorul Liviu Ciulei, unde a jucat alături de magistralul Victor Rebengiuc, care interpreta rolul lui Apostol Bologa, viitorul soţ al Martei.

Tot în acelaşi an, cei doi actori s-au căsătorit, rămânând parteneri de scenă şi viaţă, un exemplu şi o inspiraţie pentru noi. În prezent, publicul îi poate vedea în „Regele moare”, de Eugène Ionesco, de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Mariana Mihuţ s-a născut la Chişinău, primii săi ani fiindu-i marcaţi de lipsa tatălui, plecat pe front, unde a căzut prizonier şi pe care l-a văzut pentru prima oară pe când avea nouă ani. Îşi petrece copilăria şi adolescenţa la Piteşti, unde îşi descoperă pasiunea pentru teatru.

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, din Bucureşti (unde a studiat cu profesorii Pop Marţian şi Octavian Cotescu), pe care l-a absolvit în 1964, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu.

A fost actriţă la Teatrul Giuleşti, apoi a Teatrului Bulandrá (din 1972) şi a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, din Bucureşti (din 2017), şi a colaborat cu Teatrul Nottara şi Teatrul Odeon.

A lucrat cu mari regizori şi a fost apreciată atât de public, cât şi de specialişti.

A fost declarată „cea mai bună actriţă”, de către UNITER, în mai multe rânduri, în anul 2017 instituţia oferindu-i premiul pentru întreaga activitate, conform News.ro.

„Pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii, de Ziua Naţională a României” i-a fost acordat „Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer (1 decembrie 2000).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri